BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM117BGıda Mühendisliğine GirişZorunlu113
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilere Gıda Mühendisliği kapsamında bulunan konuları, gıda sektörünü ve gıda mühendisi olarak görev ve sorumluluklarını genel olarak tanıtmak, Gıda İşletmelerinde uygulanan temel prosesler hakkında temel bilgiler vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
1Mühendisliğin ve Gıda Mühendisinin tanımını yapabilme, Mühendislik etiğinin temel ilkelerini açıklayabilme
2Gıda mühendisinin görev ve sorumluluklarını tanımlayabilme,
3Gıda hammaddesini tanıma, Gıda hammaddesinin taşıması gereken özellikleri, uygulanacak ön işlemler ve prosesler göz önünde bulundurarak ifade edebilme,
4Gıda hammaddelerinin tipine göre işleme metodunu belirleyebilme,
5Gıda hammaddesi işlenirken dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayabilme,
6Hammaddeye ve seçilen prosese uygun alet ve ekipmanları tanıma, çalışma prensipleri hakkında temel bilgi edinme,
7Kütüphane araştırması ve internette tarama yapabilme, Araştırma yaptığı konuyla ilgili bilgi ve deneyimlerini yazılı olarak ifade edebilme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
-
Dersin İçeriği
Mühendisliğin, Gıda mühendisliğinin tanımı ve giriş, Mühendislik Etiğinin temel ilkeleri, Gıda Mühendislerinin görev ve sorumlulukları ile gıda mühendislerinden toplumun beklentileri, ve gıda işletmelerinde uygulanan temel prosesler hakkında genel bilgiler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar
2Mühendis, Mühendislik, Gıda Mühendisinin tanımı; görev ve sorumlulukları, Mühendislik etiğinin temel ilkeleri, Gıda Mühendisliğinin çalışma alanları
3Gıda Hammaddesinin temel özellikleri, hammadde seçiminde dikkat edilecek hususlar
4Gıda Hammaddesine uygulanan temel işlemler (Temizleme, Sınıflandırma, derecelendirme)
5Gıdaların Taşınması
6Mekanik Ayırma Metotları ve temel ekipmanlar (Süzme, Filtrasyon)
7Mekanik Ayırma Metotları ve temel ekipmanlar (Çöktürme, Elelme)
8Damıtma, Ekstraksiyon ve Temel ekipmanlar, Ara Sınav
9Parçalama, Karıştırma ve Temel ekipmanlar
10Emülsiyon Teknolojisi ve Temel ekipmanlar
11Isıl İşlemler, Kurutma ve Temel ekipmanlar
12Evaporasyon, Kristalizasyon ve Temel ekipmanlar
13Ekstrüzyon Teknolojisi ve Temel Ekipmanlar
14Ambalajlama ve Gıda ambalajının özellikleri
15Dönem Tekrarı ve Değerlendirme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Mühendisliğine Giriş Ders Notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
-
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım15230
Bireysel Çalışma9218
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)104
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1424555
ÖÇ2434544
ÖÇ3541225
ÖÇ4541325
ÖÇ5541325
ÖÇ6541325
ÖÇ7541325
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek