Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM117B | Gıda Mühendisliğine Giriş | Zorunlu | 1 | 1 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere Gıda Mühendisliği kapsamında bulunan konuları, gıda sektörünü ve gıda mühendisi olarak görev ve sorumluluklarını genel olarak tanıtmak, Gıda İşletmelerinde uygulanan temel prosesler hakkında temel bilgiler vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Ayla ARSLANER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Mühendisliğin ve Gıda Mühendisinin tanımını yapabilme, Mühendislik etiğinin temel ilkelerini açıklayabilme | 2 | Gıda mühendisinin görev ve sorumluluklarını tanımlayabilme, | 3 | Gıda hammaddesini tanıma, Gıda hammaddesinin taşıması gereken özellikleri, uygulanacak ön işlemler ve prosesler göz önünde bulundurarak ifade edebilme, | 4 | Gıda hammaddelerinin tipine göre işleme metodunu belirleyebilme, | 5 | Gıda hammaddesi işlenirken dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayabilme, | 6 | Hammaddeye ve seçilen prosese uygun alet ve ekipmanları tanıma, çalışma prensipleri hakkında temel bilgi edinme, | 7 | Kütüphane araştırması ve internette tarama yapabilme,
Araştırma yaptığı konuyla ilgili bilgi ve deneyimlerini yazılı olarak ifade edebilme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
- |
Dersin İçeriği |
Mühendisliğin, Gıda mühendisliğinin tanımı ve giriş, Mühendislik Etiğinin temel ilkeleri, Gıda Mühendislerinin görev ve sorumlulukları ile gıda mühendislerinden toplumun beklentileri, ve gıda işletmelerinde uygulanan temel prosesler hakkında genel bilgiler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar | | | 2 | Mühendis, Mühendislik, Gıda Mühendisinin tanımı; görev ve sorumlulukları, Mühendislik etiğinin temel ilkeleri, Gıda Mühendisliğinin çalışma alanları | | | 3 | Gıda Hammaddesinin temel özellikleri, hammadde seçiminde dikkat edilecek hususlar | | | 4 | Gıda Hammaddesine uygulanan temel işlemler (Temizleme, Sınıflandırma, derecelendirme) | | | 5 | Gıdaların Taşınması | | | 6 | Mekanik Ayırma Metotları ve temel ekipmanlar (Süzme, Filtrasyon) | | | 7 | Mekanik Ayırma Metotları ve temel ekipmanlar (Çöktürme, Elelme) | | | 8 | Damıtma, Ekstraksiyon ve Temel ekipmanlar, Ara Sınav | | | 9 | Parçalama, Karıştırma ve Temel ekipmanlar | | | 10 | Emülsiyon Teknolojisi ve Temel ekipmanlar | | | 11 | Isıl İşlemler, Kurutma ve Temel ekipmanlar | | | 12 | Evaporasyon, Kristalizasyon ve Temel ekipmanlar | | | 13 | Ekstrüzyon Teknolojisi ve Temel Ekipmanlar | | | 14 | Ambalajlama ve Gıda ambalajının özellikleri | | | 15 | Dönem Tekrarı ve Değerlendirme | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gıda Mühendisliğine Giriş Ders Notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | - |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 15 | 2 | 30 |
Bireysel Çalışma | 9 | 2 | 18 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 13 | 3 | 39 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 2 | 4 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 4 | 1 | 2 | 2 | 5 | ÖÇ4 | 5 | 4 | 1 | 3 | 2 | 5 | ÖÇ5 | 5 | 4 | 1 | 3 | 2 | 5 | ÖÇ6 | 5 | 4 | 1 | 3 | 2 | 5 | ÖÇ7 | 5 | 4 | 1 | 3 | 2 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|