Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | AE-403B | Egzersiz ve Beslenme | Zorunlu | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Dersin amacı; yeterli ve dengeli beslenmenin insan hayatındaki öneminin kavratılması, bir sporcu için yeterli ve dengeli beslenmenin performansa etkisi ile temel beslenme ilkelerinin verilmesidir. Sporcuların enerji gereksinimlerini bilerek; müsabaka öncesi, sırası ve sonrasında beslenmelerini planlamalarını öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
yar.doç.izzet uçan |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Beslenme ilkelerini özetleyebilirler. | 2 | Sporcu beslenmesinin önemini tanımlayabilirler. | 3 | Besin gruplarını değerlendirebilirler. | 4 | Karbonhidratların sporcular açısından önemini tanımlayabilirler. | 5 | Yağların sporcular açısından önemini tanımlayabilirler. | 6 | Proteinlerin sporcular açısından önemini tanımlayabilirler. | 7 | Minerallerin sporcular açısından önemini tanımlayabilirler. | 8 | Vitaminlerin sporcular açısından önemini tanımlayabilirler. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Temel beslenme ilkeleri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve suyun organizmadaki görevleri, fiziksel performansa etkileri, yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkeleri, yaş, cinsiyet ve hastalık durumlarına göre beslenme, sporda ağırlık kontrolü, şişmanlık, sporcularda beslenme bozuklukları. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Beslenme nedir ? Enerji oluşumu ve Metabolizma,Sporda Enerji Oluşumu | | | 2 | Günlük Enerji İhtiyacının Belirlenmesi metodları, Spor Dalları için Uygulaması | | | 3 | Karbonhidratlar ve Sporcu Beslenmesindeki Önemi | | | 4 | Yağlar veSporcu Beslenmesindeki Önemi | | | 5 | Proteinler ve Sporcu Beslenmesindeki Önemi | | | 6 | Vitaminler ve Sporcu Beslenmesindeki Önemi | | | 7 | Mineraller ve Sporcu Beslenmesindeki Önemi | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Su -Sporda Önemi | | | 10 | Çocuk ve Genç Sporcularda Beslenme | | | 11 | Uygun Vücut Ağırlığının Saptanması Metotlar | | | 12 | Şişmanlık Vücut Kompozisyonu ve Ağırlığın Kontrolü | | | 13 | Özel populasyonda Beslenme ve Egzersiz | | | 14 | Beslenme Analizi Metodları | | | 15 | final Sınavı | | | 16 | final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Kaynaklar Paker, H. S. 1996; Sporda Beslenme, Gen Matbaacılık, Ankara.
Güneş, Z. 2003; Spor ve Beslenme, Nobel Yayınevi, Ankara.
Pehlivan, A. 2005; Sporda Beslenme, Morpa Yayınevi, İstanbul. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 60 | 60 |
Final Sınavı | 1 | 60 | 60 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|