BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
AE-403Egzersiz ve BeslenmeZorunlu473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı; yeterli ve dengeli beslenmenin insan hayatındaki öneminin kavratılması, bir sporcu için yeterli ve dengeli beslenmenin performansa etkisi ile temel beslenme ilkelerinin verilmesidir. Sporcuların enerji gereksinimlerini bilerek; müsabaka öncesi, sırası ve sonrasında beslenmelerini planlamalarını öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
yar.doç.izzet uçan
Öğrenme Çıktıları
1 Beslenme ilkelerini özetleyebilirler.
2 Sporcu beslenmesinin önemini tanımlayabilirler.
3 Besin gruplarını değerlendirebilirler.
4 Karbonhidratların sporcular açısından önemini tanımlayabilirler.
5 Yağların sporcular açısından önemini tanımlayabilirler.
6 Proteinlerin sporcular açısından önemini tanımlayabilirler.
7 Minerallerin sporcular açısından önemini tanımlayabilirler.
8 Vitaminlerin sporcular açısından önemini tanımlayabilirler.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Temel beslenme ilkeleri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve suyun organizmadaki görevleri, fiziksel performansa etkileri, yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkeleri, yaş, cinsiyet ve hastalık durumlarına göre beslenme, sporda ağırlık kontrolü, şişmanlık, sporcularda beslenme bozuklukları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1 Beslenme nedir ? Enerji oluşumu ve Metabolizma,Sporda Enerji Oluşumu
2 Günlük Enerji İhtiyacının Belirlenmesi metodları, Spor Dalları için Uygulaması
3 Karbonhidratlar ve Sporcu Beslenmesindeki Önemi
4 Yağlar veSporcu Beslenmesindeki Önemi
5 Proteinler ve Sporcu Beslenmesindeki Önemi
6 Vitaminler ve Sporcu Beslenmesindeki Önemi
7 Mineraller ve Sporcu Beslenmesindeki Önemi
8 Ara sınav
9 Su -Sporda Önemi
10Çocuk ve Genç Sporcularda Beslenme
11 Uygun Vücut Ağırlığının Saptanması Metotlar
12 Şişmanlık Vücut Kompozisyonu ve Ağırlığın Kontrolü
13 Özel populasyonda Beslenme ve Egzersiz
14 Beslenme Analizi Metodları
15final Sınavı
16final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kaynaklar Paker, H. S. 1996; Sporda Beslenme, Gen Matbaacılık, Ankara. Güneş, Z. 2003; Spor ve Beslenme, Nobel Yayınevi, Ankara. Pehlivan, A. 2005; Sporda Beslenme, Morpa Yayınevi, İstanbul.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav13030
Final Sınavı16060
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ14     
ÖÇ25     
ÖÇ35     
ÖÇ44     
ÖÇ55     
ÖÇ64     
ÖÇ75     
ÖÇ84     
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek