Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | AYA109B2 | Mikrobiyoloji | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Dersin amacı, hem öğrencilere mikrobiyolojik tekniklerin öğretilmesi sürecinde hem de meslektaşlarımıza mikrobiyoloji ile ilgili çalışmalarda, deneylerin yapılması ve verilerin yorumlanmasına rehberlik etmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Öğr.Üyesi Sinan KUL |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Genel mikrobiyolojinin konusu ve bölümlerini bilir | 2 | Mikrobiyolojinin tarihçesini bilir, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesini yapar. | 3 | Mikroorganizmalar hakkında yorum yapar | 4 | Mikroorganizmalarda üremeye tesir eden iç ve dış çevre faktörlerini bilir. | 5 | Mikroorganizma genetiğini bilir | 6 | Mikroorganizmaların fiziksel ve kimyasal yöntemlerle kontrol altına alınmaları hakkında yorum yapar | 7 | Mikrobiyoloji uygulamalarında; mikroskop ve kullanımını, mikroorganizmaların boyutlarının ölçülmesini, besiyeri hazırlanmasını, çevrede bulunan mikroorganizmaların izolasyonu ve saf kültür elde edilmesini öğrenir ve çeşitli testleri uygulayabilir | 8 | Araştırmalar sonunda sözlü ve yazılı sunum yapabilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma, Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, Mikrobiyal metabolizma, Mikrobiyal üreme, Mikroorganizmaların kontrolü |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mikrobiyolojiye Giriş | | | 2 | Mikroorganizmaların İsimlendirilmesi ve Sınıflandırılması | | | 3 | Mikroorganizmaların Tanımlandırılmasında Kullanılan Yöntemler | | | 4 | Mikroorganizma Gruplarının Genel Özellikleri | | | 5 | Mikroorganizma Gruplarının Genel Özellikleri | | | 6 | Mikroorganizma Gruplarının Genel Özellikleri | | | 7 | Mikroorganizma Gruplarının Genel Özellikleri | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Mikrobiyal Metabolizma | | | 10 | Mikrobiyal Üreme ve Üremeye Etki Eden Faktörler | | | 11 | Mikrobiyal Üreme ve Üremeye Etki Eden Faktörler | | | 12 | Mikrobiyal Üreme ve Üremeye Etki Eden Faktörler | | | 13 | Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları ve Mikroorganizmaların Kontrolü | | | 14 | Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları ve Mikroorganizmaların Kontrolü | | | 15 | Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları ve Mikroorganizmaların Kontrolü | | | 16 | FİNAL SINAVI | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Osman Şadi Yenen, Tıbbi Mikrobiyoloji, Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul, 2014. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Alan Çalışması | 1 | 7 | 7 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Ev Ödevi | 0 | 0 | 0 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | 2 | | | | | | | | ÖÇ2 | | 1 | | | | | | | | ÖÇ3 | | 1 | | | | | | | | ÖÇ4 | | 2 | | | | | | | | ÖÇ5 | | 3 | | | | | | | | ÖÇ6 | | 3 | | | | | | | | ÖÇ7 | | 3 | | | | | | | | ÖÇ8 | | 3 | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|