BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ORG308Ambalajlama ve Muhafaza TeknolojisiZorunlu362
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Ambalajlamanın önemini öğretmek, ambalaj farklılıklarını aktarmak, ambalaj tasarımı ve üretimini aktarmak, ambalajlama ile pazarlama arasındaki ilişkiyi öğretmek, Tarımsal gıda ürünlerinin ambalajlanmasını öğretmek, modifiye atmosferde paketleme ile kontrollü atmosferde depolanan tarım kaynaklı gıda ürünlerini tanıtmak ve uygulamalarını aktarmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Volkan GÜL
Öğrenme Çıktıları
1Ambalaj malzemesinin gıda üretici ve tüketicisi açısından önemini kavrayabilme, Gıda bozulmaları ile ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları arasındaki bağlantıyı anlayabilme
2Gıdalarda kullanılan ambalaj malzemelerinin hammaddeleri ve işlenişleri hakkında genel bir bilgiye sahip olma, Gıdalarda kullanılan cam, kağıt, metal ve plastik ambalaj malzemelerinin genel özelliklerini ve gıda sanayindeki kullanım alanlarını öğrenme
3Çok katlı ambalaj malzemelerinin özellikleri hakkında ve elde edilişleri hakkında bilgi sahibi olma, Aseptik ambalajlamanın önemini ve yöntemlerini öğrenme
4Modifiye atmosferde paketleme ve kontrollü soğuk atmosferde depolamanın önemlerini kavrama ve bunlar hakkında bilgi edinme, Migrasyon ve önemini kavrama
5 Çizgi kod sistemi hakkında bilgi edinme, Gıdaların ambalajlanmasına ait önerilerde bulunabilme yetisi kazanma, Ambalaj malzemelerinin üzerindeki bazı semboller hakkında bilgi sahibi olma
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Ambalaj, ambalajlama ve ambalajdan beklentiler
2Gıda bozulmaları
3Ambalaj ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler
4Plastik esaslı ambalaj malzemeleri
5Teneke ambalajlar
6Cam ambalajlar
7Kağıt ambalajlar, Çok katlı ambalaj malzemeleri
8Ara sınav
9Gıda ürünlerinin ambalajlanması
10Modifiye atmosferde paketleme
11Aktif ve akıllı ambalajlama
12Kontrollü salınım ile ambalajlama
13Biyobozunur ambalaj malzemeleri
14Migrasyon
15FİNAL SINAVI
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda ambalajlama teknolojisi. 2012. Prof. Dr. Mustafa Üçüncü. Ambalaj Sanayicileri Derneği Yay.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav180
Ev Ödevi120
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
İngilizce
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım10220
Soru-Yanıt10220
Bireysel Çalışma6212
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma122
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma122
Ev Ödevi144
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)63
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ144444444444444444
ÖÇ244444444444444444
ÖÇ344444444344444444
ÖÇ444444444444444444
ÖÇ544444443444444444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek