BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ORG305Tahıllar ve Yemeklik BaklagillerZorunlu353
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Tarla Bitkileri Bölümünde okutulmakta olan bu dersin amaç ve hedefleri arasında öğrencilerinin mesleki öğreniminde; Altı genustan (cins) oluşan bu bitki grubu hakkında güncel bilgiye sahip olmak, Yemeklik baklagillerin beslenme, toprak verimliliği ve ülke ekonomisindeki yeri ve önemini belirlemek, Yemeklik baklagil cinslerinin ayrı ayrı yetiştiriciliğinin temellerini öğrenmek, Ülkemizde yazlık ve kışlık yetiştirilebilen yemeklik baklagillerin iklim ve toprak istekleri, yetiştiriciliği ve değerlendirilmesi hakkında bilgiye sahip olmak, Bu bitki grubunun, yetiştiriciliğindeki sorunları, hastalık ve zararlıları ile ıslahı hakkında bilgilere ulaşmak gibi konular bulunmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Volkan GÜL
Öğrenme Çıktıları
1Yemeklik baklagillerin, insan ve hayvan beslenmesindeki öneminin irdelenmesi
2Yemeklik baklagillerin, Türkiye’de olduğu gibi, geniş nadas alanlarına sahip tarım kültüründe ekim nöbeti ve toprak verimliğinde oynadığı önemli yerin saptanması
3Dışsatım olanağı yüksek olan bu ürünlerin, ülkemizdeki ekimi, üretimi ve ekonomimizdeki payının belirlenmesi, Yemeklik baklagiller dersinin uygulamasında genel olarak morfolojik özelliklerinin tanınması
4Yemeklik baklagil cinslerinin, iklim ve toprak istekleri ile yetiştiricilik ve ıslahına yönelik bilgi sahibi olmak, Yemeklik baklagillerin üretiminde karşılaşılan sorunların saptanması ve bunlara ilişkin çözümlerin getirilmesi
5Bu bitkilerden alınan ürünlerin değerlendirilmesi, depolanması ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmaktadırlar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Giriş, tahılların genel önemi, adaptasyonu, morfolojisi ve fizyolojisi, depolama ve standardizasyonu. Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale tahıl cinslerinin ayrı ayrı Ekonomik önemleri, Kökeni, stogenetiği ve taksonomileri, Türkiye çeşitleri, Standartları, Adaptasyonları, Kültürleri: Toprak işleme, Gübreleme, Ekim, Tohumluk, Bakım, Hasat ve harman, Hastalık ve zararlıları.Yemeklik tane baklagillerin genel önemi, sistematikteki yeri, morfolojisi ve fizyolojisi, adaptasyonu, toprak istekleri, faydalanma şekilleri. Fasulye, Bezelye, Bakla, Börülce, Mercimek ve Nohudun ayrı ayrı ekonomik önemleri, kökeni, yabani formları, tarihçeleri ve coğrafi dağılışları, taksonomileri, morfolojileri ve fizyolojileri, kimyasal bileşimleri, adaptasyonları, kültürleri, hastalık ve zararlıları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş, Yemeklik Baklagillerin Beslenmedeki, Ekonomideki ve Azot Fiksasyonundaki Önemi
2Dünya ve Ülkelerin Yemeklik Baklagil Ekiliş, Üretim ve Verimleri, Türkiye’de Yemeklik Baklagil Ekiliş, Üretim ve Verimleri
3Yemeklik Baklagillerin Evrimi ve Kültüre Alınması, Yemeklik, Baklagillerin Gen Merkezleri, Baklagillerin Genel Özellikleri
4Fasulyenin, Kökeni, Tarihçesi ve Coğrafi Dağılışı,Taksonomi ve Sınıflandırması, Tane ve Kimyasal Bileşimi,
5Fasulyenin adaptasyonu
6Fasulyenin Kültürü, Toprak Hazırlığı, Ekim Zamanı, Yöntemleri ve Tohumluk, Gübreleme, Bakım, Hasat ve Harman,
7Fasulyenin Hastalık ve Zararlıları, Islahı, Nohut (Cicer arietinum L.) - Kökeni, Tarihçesi ve Coğrafi Dağılışı - Taksonomi ve Sınıflandırması - Tane ve Kimyasal Bileşimi - Adaptasyonu ( Toprak ve İklim İstekleri)
8Ara sınav
9Kültürü - Toprak Hazırlığı - Ekim Zamanı, Yöntemleri ve Tohumluk - Gübreleme - Bakım - Hasat ve Harman - Hastalık ve Zarlıları - Islahı
10Mercimek (Lens cuinaris Medik.) - Kökeni, Tarihçesi ve Coğrafi Dağılışı - Taksonomi ve Sınıflandırması - Tane ve Kimyasal Bileşimi - Adaptasyonu ( Toprak ve İklim İstekleri)
11Kültürü - Toprak Hazırlığı - Ekim Zamanı, Yöntemleri ve Tohumluk - Gübreleme - Bakım - Hasat ve Harman - Hastalık ve Zarlıları - Islahı
12Bakla (Vicia faba L.) - Kökeni, Tarihçesi ve Coğrafi Dağılışı - Taksonomi ve Sınıflandırması - Tane ve Kimyasal Bileşimi - Adaptasyonu ( Toprak ve İklim İstekleri) - Kültürü - Toprak Hazırlığı - Ekim Zamanı, Yöntemleri ve Tohumluk - Gübreleme - Bakım - Hasat ve Harman - Hastalık ve Zarlıları
13Bezelye (Pisum sativum L.) - Kökeni, Tarihçesi ve Coğrafi Dağılışı - Taksonomi ve Sınıflandırması - Tane ve Kimyasal Bileşimi - Adaptasyonu ( Toprak ve İklim İstekleri) - Kültürü - Toprak Hazırlığı - Ekim Zamanı, Yöntemleri ve Tohumluk - Gübreleme - Bakım - Hasat ve Harman - Hastalık ve Zarlıları
14Börülce (Vigna sinenesis L.) - Kökeni, Tarihçesi ve Coğrafi Dağılışı - Taksonomi ve Sınıflandırması - Tane ve Kimyasal Bileşimi - Adaptasyonu ( Toprak ve İklim İstekleri) - Kültürü - Toprak Hazırlığı - Ekim Zamanı, Yöntemleri ve Tohumluk - Gübreleme - Bakım ve Sulama - Hasat ve Harman - Hastalık ve Zarlıları
15FİNAL SINAVI
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Çiftçi C.Y. 2010. Yemeklik Baklagiller Yetiştirme ve Islahı Ders Notları, Geçit, H. H. 1995. Yemeklik Tane Baklagiller Uygulama Klavuzu. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No: 1419, Uygulama Klavuzu : 241, 78 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav180
Ev Ödevi120
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
İngilizce
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım10330
Soru-Yanıt10220
Bireysel Çalışma7214
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma133
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma133
Ev Ödevi21020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)93
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ144444444444444444
ÖÇ244444444444444444
ÖÇ344444444444444444
ÖÇ444444444444444444
ÖÇ544444444444444444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek