|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ORG214 | Organik Tohum Teknolojisi | Zorunlu | 2 | 4 | 5 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Öğrencilerin tohumculuk ile ilgili temel bilgileri kavramasını, organik tohumculuk ile tohumculuk arasındaki benzerlik ve farkları benimsemesini, tohumun yapısı, oluşumu, çimlenmesi, ekolojisi ve formal tohumluk programını açıklayabilmesini, tohum üretiminden-tekrar hasada kadar olan aşamaları organik yetiştiricilik kurallarına uygun şekilde yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Tohumculuk ile temel kavramları açıklayabilme | 2 | Organik tohumculuk ile konvansiyonel tohumculuğu karşılaştırabilme. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Öğrencilerin tohumculuk ile ilgili temel bilgileri kavramasını, organik tohumculuk ile tohumculuk arasındaki benzerlik ve farkları benimsemesini, tohumun yapısı, oluşumu, çimlenmesi, ekolojisi ve formal tohumluk programını açıklayabilmesini, tohum üretiminden-tekrar hasada kadar olan aşamaları organik yetiştiricilik kurallarına uygun şekilde yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Dersin içeriği ve işlenişi. Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar (tohum nedir, kaliteli tohum nedir, kaliteli tohumun özellikleri, tohum alınırken dikkat edilecek konular | - | - | 2 | Tohumculuk Endüstrisi, Türkiye’de Tohumculuk. Formal tohumculuk programı. | - | - | 3 | Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk | - | - | 4 | Çiçek, tozlanma, döllenme, meyve ve tohum oluşumu. yapısı, fizyolojisi, | - | - | 5 | Tohum üretiminde çevre faktörleri (sıcaklık, nem, rüzgar, toprak, ışık) | - | - | 6 | Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler | - | - | 7 | Ara Sınav Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler | - | - | 8 | Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler | - | - | 9 | Bitki türlerine göre organik tohum hasat kriterleri, hasat yöntemleri, kullanılan alet-ekipmanlar, dikkat edilecek konular | - | - | 10 | Bitki türlerine göre organik tohum ayırma yöntemleri, hasat-tohum ayırma sırasında meydana gelen zararlanmalar, | - | - | 11 | Tohum kurutma nedir? Kurutma sıcaklığı, kurutma süresi, kurutma yöntemleri. | - | - | 12 | Neden tohum temizleme, organik tohum temizleme aşamaları, kullanılan yöntemler. | - | - | 13 | Organik tohumların paketlenmesi, dikkat edilecek konular, paketleme materyalleri, materyallerin özellikleri, avantajları-dezavantajları. | - | - | 14 | Tohum depolarının yapımı, depo içi koşulların kontrol edilmesi, depoların kullanılışında dikkat edilecek noktalar. | - | - | 15 | FİNAL SINAVI | - | - | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | • ŞEHİRALİ, S., 1989. Tohumluk ve Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziratt Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. 2. Soya, H. ve Geren, H., 1999. Tohumluk. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:56/2 3. Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, EÜ. TOTEM, Bornova-İzmir. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Uygulama/Pratik | 1 | 5 | 5 | Soru-Yanıt | 14 | 2 | 28 | Alan Çalışması | 1 | 5 | 5 | Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 7 | 21 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|