BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ORG214Organik Tohum TeknolojisiZorunlu245
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerin tohumculuk ile ilgili temel bilgileri kavramasını, organik tohumculuk ile tohumculuk arasındaki benzerlik ve farkları benimsemesini, tohumun yapısı, oluşumu, çimlenmesi, ekolojisi ve formal tohumluk programını açıklayabilmesini, tohum üretiminden-tekrar hasada kadar olan aşamaları organik yetiştiricilik kurallarına uygun şekilde yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Tohumculuk ile temel kavramları açıklayabilme
2Organik tohumculuk ile konvansiyonel tohumculuğu karşılaştırabilme.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Öğrencilerin tohumculuk ile ilgili temel bilgileri kavramasını, organik tohumculuk ile tohumculuk arasındaki benzerlik ve farkları benimsemesini, tohumun yapısı, oluşumu, çimlenmesi, ekolojisi ve formal tohumluk programını açıklayabilmesini, tohum üretiminden-tekrar hasada kadar olan aşamaları organik yetiştiricilik kurallarına uygun şekilde yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin içeriği ve işlenişi. Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar (tohum nedir, kaliteli tohum nedir, kaliteli tohumun özellikleri, tohum alınırken dikkat edilecek konular--
2Tohumculuk Endüstrisi, Türkiye’de Tohumculuk. Formal tohumculuk programı.--
3Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk--
4Çiçek, tozlanma, döllenme, meyve ve tohum oluşumu. yapısı, fizyolojisi,--
5Tohum üretiminde çevre faktörleri (sıcaklık, nem, rüzgar, toprak, ışık)--
6Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler--
7Ara Sınav Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler--
8Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler--
9Bitki türlerine göre organik tohum hasat kriterleri, hasat yöntemleri, kullanılan alet-ekipmanlar, dikkat edilecek konular--
10Bitki türlerine göre organik tohum ayırma yöntemleri, hasat-tohum ayırma sırasında meydana gelen zararlanmalar,--
11Tohum kurutma nedir? Kurutma sıcaklığı, kurutma süresi, kurutma yöntemleri.--
12Neden tohum temizleme, organik tohum temizleme aşamaları, kullanılan yöntemler.--
13Organik tohumların paketlenmesi, dikkat edilecek konular, paketleme materyalleri, materyallerin özellikleri, avantajları-dezavantajları.--
14Tohum depolarının yapımı, depo içi koşulların kontrol edilmesi, depoların kullanılışında dikkat edilecek noktalar.--
15FİNAL SINAVI--
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• ŞEHİRALİ, S., 1989. Tohumluk ve Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziratt Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. 2. Soya, H. ve Geren, H., 1999. Tohumluk. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:56/2 3. Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, EÜ. TOTEM, Bornova-İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Uygulama/Pratik155
Soru-Yanıt14228
Alan Çalışması155
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma3721
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)150
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ144555554554454445
ÖÇ244444544444445454
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek