BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD404Toplu Beslenme Sistemleri StajıZorunlu486
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenin rolü, toplu beslenme sistemleri aşamalarının gözlemlenmesi, farklı kurumların toplu beslenme hizmetlerinin tartışılması amaçlanmaktadır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr.Gör. Seda ÇELİKEL TAŞCİ
Öğrenme Çıktıları
1Diyetisyenin yönetici rolünü öğrenir ve bu konuda bilgi ve becerilerini geliştirir
2Toplu beslenme sistemleri süreçlerini gözlemler ve var olan teorik bilgileriyle yorumlar
3Toplu beslenme sistemlerinde karşılaşılan sorunları tanır ve çözüm yollarını öğrenir
4Hizmet edilen hedef gruba yönelik menü planlama uygulamasını öğrenir
5Besin güvenliği yönünden toplu beslenme sistemleri süreçlerini gözlemler ve yorumlar
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Anne ve çocuk beslenmesi, Çocuk hastalıklarında beslenme I-II, Toplu beslenme sistemleri I-II, Hastalıklarda diyet tedavisi I-II derslerini almış olma
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenin rolü ve görevleri, Toplu beslenme sistemleri aşamaları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, toplu beslenme sistemlerinde besin güvenliği.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Oryantasyon haftası
2Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinin özellikleri ve yeni üretim sistemleri- konuya yönelik makale sunumu
3Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurum hakkında genel bilgi, mutfak ve yemekhane fiziki koşulları
4Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurumun mutfak ve yemekhane planlarının incelenmesi, depo koşulları, mevcut araç-gereçler (kapasiteleri, nitelikleri, markaları vb.)
5Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Kurumun satın alma bilgileri, ihale yöntemi, ihaleye hazırlık aşamaları, idari şartname örnekleri, , teknik şartname örnekleri, sipariş için kullanılan form örnekleri, sipariş için kullanılan gramajlar
6Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Her bir yemek grubuna ait geniş çapta hazırlama ve pişirme yöntemleri, standart yemek tarifeleri örnekleri.
7Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Hazırlama ve Pişirmede oluşan besin kayıplarına yönelik makale sunumu
8ARA SINAV
9Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurumda uygulanan menülerin incelenmesi
10Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kuruma yönelik öğrencinin planladığı menülerin incelenmesi
11Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Menü yönetim ve denetimi ile ilgili makale sunumu
12Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Özel gruplar için toplu beslenme hizmetlerine yönelik (huzurevi, kreş, işçiler vb) makale sunumu
13Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Özel gruplar için toplu beslenme hizmetlerine yönelik (huzurevi, kreş, işçiler vb) makale sunumu
14Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinde besin hijyeni, personel hijyeni, Araç-gereç ve fiziki koşulların hijyeni- konuya yönelik makale sunumu
15Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinde HACCP- ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi uygulamaları- konuya yönelik makale sunumu
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Baysal, A. , Aksoy, M., Besler, H T, Bozkurt, N., Keçecioğlu, Kutluay Merdol, T., Pekcan, G., Mercanlıgil, S M, Yıldız E, Diyet El Kitabı, 5. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2008. • Uluslararası Beslenme ve Diyet Dergileri (Euro. J. Clin. Nutr. JADA, Am J Clin Nutr vb.)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav130
Uygulama/Pratik170
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Zorunlu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Uygulama/Pratik1412168
Rapor Hazırlama14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma133
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)193
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1511422254322542
ÖÇ2511422254322543
ÖÇ3511445554322543
ÖÇ4511445554322543
ÖÇ5511445554322543
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek