|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD404 | Toplu Beslenme Sistemleri Stajı | Zorunlu | 4 | 8 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenin rolü, toplu beslenme sistemleri aşamalarının gözlemlenmesi, farklı kurumların toplu beslenme hizmetlerinin tartışılması amaçlanmaktadır | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Öğr.Gör. Seda ÇELİKEL TAŞCİ | Öğrenme Çıktıları | 1 | Diyetisyenin yönetici rolünü öğrenir ve bu konuda bilgi ve becerilerini geliştirir | 2 | Toplu beslenme sistemleri süreçlerini gözlemler ve var olan teorik bilgileriyle yorumlar | 3 | Toplu beslenme sistemlerinde karşılaşılan sorunları tanır ve çözüm yollarını öğrenir | 4 | Hizmet edilen hedef gruba yönelik menü planlama uygulamasını öğrenir | 5 | Besin güvenliği yönünden toplu beslenme sistemleri süreçlerini gözlemler ve yorumlar |
| Öğrenim Türü | İkinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Anne ve çocuk beslenmesi, Çocuk hastalıklarında beslenme I-II, Toplu beslenme sistemleri I-II, Hastalıklarda diyet tedavisi I-II derslerini almış olma | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenin rolü ve görevleri,
Toplu beslenme sistemleri aşamaları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri,
toplu beslenme sistemlerinde besin güvenliği. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Oryantasyon haftası | | | 2 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinin özellikleri ve yeni üretim sistemleri- konuya yönelik makale sunumu | | 3 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurum hakkında genel bilgi, mutfak ve yemekhane fiziki koşulları | | 4 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurumun mutfak ve yemekhane planlarının incelenmesi, depo koşulları, mevcut araç-gereçler (kapasiteleri, nitelikleri, markaları vb.) | | 5 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Kurumun satın alma bilgileri, ihale yöntemi, ihaleye hazırlık aşamaları, idari şartname örnekleri, , teknik şartname örnekleri, sipariş için kullanılan form örnekleri, sipariş için kullanılan gramajlar | | 6 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Her bir yemek grubuna ait geniş çapta hazırlama ve pişirme yöntemleri, standart yemek tarifeleri örnekleri. | | 7 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Hazırlama ve Pişirmede oluşan besin kayıplarına yönelik makale sunumu | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurumda uygulanan menülerin incelenmesi | | 10 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kuruma yönelik öğrencinin planladığı menülerin incelenmesi | | 11 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Menü yönetim ve denetimi ile ilgili makale sunumu | | 12 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Özel gruplar için toplu beslenme hizmetlerine yönelik (huzurevi, kreş, işçiler vb) makale sunumu | | 13 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Özel gruplar için toplu beslenme hizmetlerine yönelik (huzurevi, kreş, işçiler vb) makale sunumu | | 14 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinde besin hijyeni, personel hijyeni, Araç-gereç ve fiziki koşulların hijyeni- konuya yönelik makale sunumu | | 15 | | Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinde HACCP- ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi uygulamaları- konuya yönelik makale sunumu | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | • Baysal, A. , Aksoy, M., Besler, H T, Bozkurt, N., Keçecioğlu, Kutluay Merdol, T., Pekcan, G., Mercanlıgil, S M, Yıldız E, Diyet El Kitabı, 5. Baskı,
Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2008.
• Uluslararası Beslenme ve Diyet Dergileri (Euro. J. Clin. Nutr. JADA, Am J Clin Nutr vb.) | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 30 | Uygulama/Pratik | 1 | 70 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Zorunlu |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Uygulama/Pratik | 14 | 12 | 168 | Rapor Hazırlama | 14 | 1 | 14 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | 1 | 1 | 4 | 2 | 2 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 2 | 5 | 4 | 2 | ÖÇ2 | 5 | 1 | 1 | 4 | 2 | 2 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 2 | 5 | 4 | 3 | ÖÇ3 | 5 | 1 | 1 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 2 | 2 | 5 | 4 | 3 | ÖÇ4 | 5 | 1 | 1 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 2 | 2 | 5 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 5 | 1 | 1 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 2 | 2 | 5 | 4 | 3 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|