BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD310Toplumda Beslenme Sorunları ve EpidemiyolojisiZorunlu363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Ülkemizde ve Dünya’da görülen beslenme sorunları ve epidemiyolojisi, afet durumlarında beslenme, müdahale programları, ulusal besin ve beslenme plan ve politikalarını incelemektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Seda ÇELİKEL TAŞCİ
Öğrenme Çıktıları
1Kişilerin antropometrik ölçümlerini öğrenir.
2Toplumda beslenme durumunun saptanmasında methodlar uygulamayı öğrenir.
3Ulusal besin ve beslenme politikalarının hazırlanması ve uygulanması konularında bilgi ve beceri kazanır.
4Beslenme sorunlarının nedenlerini ve çözüm yollarını öğrenir.
5Toplumda özellikleri olan grupların beslenme sorunlarını öğrenir.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Besin kaynaklı sorunlar ve Türkiye ve Dünyadaki Epidemiyolojisini, Risk grubu bireylerin beslenmesi, Afet dönemi beslenme, Türkiye’deki besin ve beslenme planlarını kapsar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Ders hakkında genel bilgi- Dersin Amacı ve Kazanımları
2Beslenmenin önemi ve toplumdaki beslenme sorunlarının nedenleri.
3 Ülkemizde ve Dünya’da görülen beslenme sorunları ve epidemiyolojisi
4 Protein-enerji malnutrisyonu, şişmanlık
5 Diyete bağlı kronik hastalıklar
6 Diyete bağlı kronik hastalıklar
7 Demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları
8ARA SINAV
9Diş çürükleri, çinko eksikliği, raşitizm, osteomalazi, osteoporoz
10 Vitamin yetersizlikleri, folik asit yetersizliği,
11 Risk gruplarında beslenme (işçi, yaşlı beslenmesi vb)
12 Risk gruplarında beslenme (işçi, yaşlı beslenmesi vb)
13 Afet durumlarında beslenme
14 Müdahale programları
15 Ulusal besin ve beslenme plan ve politikaları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Margetts BM, Nelson M (1997). Design Concepts in Nutritional Epidemiology. Oxford University Press,Oxford, 2nd Ed. • Gibson RS (2005). Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 2nd Ed. • Willett W (1998). Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed. • Jelliffe DB, Jelliffe EFP. Community Nutritional Assessment. Oxford University Press, Oxford, 1989. • Lee RD, Nieman DC (2003). Nutritional Assessment. McGrawHill, Boston, 3rd Ed.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav175
Ev Ödevi125
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Soru-Yanıt10110
Bireysel Çalışma10110
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4312
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma5315
Ev Ödevi188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1445555555555555
ÖÇ2445555555555555
ÖÇ3445555555555555
ÖÇ4445555555555555
ÖÇ5445555555555555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek