Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD310 | Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi | Zorunlu | 3 | 6 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Ülkemizde ve Dünya’da görülen beslenme sorunları ve epidemiyolojisi, afet durumlarında beslenme, müdahale programları, ulusal besin ve beslenme plan ve politikalarını incelemektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Seda ÇELİKEL TAŞCİ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Kişilerin antropometrik ölçümlerini öğrenir. | 2 | Toplumda beslenme durumunun saptanmasında methodlar uygulamayı öğrenir. | 3 | Ulusal besin ve beslenme politikalarının hazırlanması ve uygulanması konularında bilgi ve beceri kazanır. | 4 | Beslenme sorunlarının nedenlerini ve çözüm yollarını öğrenir. | 5 | Toplumda özellikleri olan grupların beslenme sorunlarını öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Besin kaynaklı sorunlar ve Türkiye ve Dünyadaki Epidemiyolojisini, Risk grubu bireylerin beslenmesi, Afet dönemi beslenme, Türkiye’deki besin ve beslenme planlarını kapsar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Ders hakkında genel bilgi- Dersin Amacı ve Kazanımları | | | 2 | Beslenmenin önemi ve toplumdaki beslenme sorunlarının nedenleri. | | | 3 |
Ülkemizde ve Dünya’da görülen beslenme sorunları ve epidemiyolojisi | | | 4 |
Protein-enerji malnutrisyonu, şişmanlık | | | 5 |
Diyete bağlı kronik hastalıklar | | | 6 |
Diyete bağlı kronik hastalıklar | | | 7 |
Demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Diş çürükleri, çinko eksikliği, raşitizm, osteomalazi, osteoporoz | | | 10 |
Vitamin yetersizlikleri, folik asit yetersizliği, | | | 11 |
Risk gruplarında beslenme (işçi, yaşlı beslenmesi vb) | | | 12 |
Risk gruplarında beslenme (işçi, yaşlı beslenmesi vb) | | | 13 |
Afet durumlarında beslenme | | | 14 |
Müdahale programları | | | 15 |
Ulusal besin ve beslenme plan ve politikaları | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• Margetts BM, Nelson M (1997). Design Concepts in Nutritional Epidemiology. Oxford University Press,Oxford, 2nd Ed.
• Gibson RS (2005). Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 2nd Ed.
• Willett W (1998). Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed.
• Jelliffe DB, Jelliffe EFP. Community Nutritional Assessment. Oxford University Press, Oxford, 1989.
• Lee RD, Nieman DC (2003). Nutritional Assessment. McGrawHill, Boston, 3rd Ed. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 75 | Ev Ödevi | 1 | 25 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Ev Ödevi | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|