BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD309Beslenme Durumu Saptama YöntemleriZorunlu353
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bireyin ve toplumun beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntemleri kullanarak bireylerin ve toplumun beslenme durumlarının saptanmasını öğretmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi Özge Esgin
Öğrenme Çıktıları
1Beslenme durumunun saptanması yöntemlerini (antropometrik ölçümler, klinik belirtiler, biyokimyasal ve biyofizik yöntemler, besin tüketim araştırmaları, sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları,vb) uygulamayı ve değerlendirmeyi öğrenir.
224 saatlik besin tüketimi ile besin tüketim sıklığı almayı öğrenir
3Bilgisayar programlarını kullanarak bir günlük besin tüketim çıktısı alır ve değerlendirir.
4Enerji harcaması ve fiziksel aktivite durumunun saptanmasını bilir.
5Sağlık istatistikleri, yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları ve ekolojik etmenleri yorumlar.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
TToplum beslenmesi, toplum sağlığı diyetisyeni ve beslenme epidemiyolojisi, Beslenme durumunun saptanması yöntemleri, Antropometrik ölçümler, Klinik belirtiler, Biyokimyasal ve biyofizik yöntemler, Besin tüketim araştırmaları, Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları, vb., Beslenme durumunu tarama testleri/araçları, Antropometrik ölçümlerin uygulanması, Bireysel besin tüketim araştırmasının uygulanması, değerlendirilmesi, rapor edilmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenme Durumunun Saptanmasına Giriş
2Anket Yolu İle Bilgi Toplama
3Antropometrik ölçümlerle beslenme durumunun saptanması ve değerlendirilmesi I
4Antropometrik ölçümlerle beslenme durumunun saptanması ve değerlendirilmesi II
5Antropometrik Ölçüm Uygulamaları
6Biyofizik Yöntemlerle Beslenme Durumunun Saptanması I
7Biyofizik Yöntemlerle Beslenme Durumunun Saptanması II
8ARA SINAV
9Biyokimyasal Testlerle Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
10Klinik Belirtiler
11Besin tüketim araştırmaları
12Dolaylı Yöntemlerle Beslenme Durumunun Saptanması-Ekolojik Faktörler
13Beslenme Durumunu Tarama Araçları I
14Beslenme Durumunu Tarama Araçları II
15Diyet Kalite İndeksleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• 1-Pekcan, G. Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, (Ed. A. Baysal ve ark.) 67-142, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2013. • 2-Gibney M.J, Margetts B.M, Kearney J.M, Arab L. ed (s). Public Health Nutrition 1st ed. UK: Blackwell Science, 2004. • 3- Aykut M. Toplum Beslenmesi. İçinde Halk Sağlığı Genel Bilgiler, Öztürk Y, Günay O (edt), Erciyes Üniversitesi Yayınları, 2011
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Soru-Yanıt14114
Bireysel Çalışma10110
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma177
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)86
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1355555355554455
ÖÇ2355555355554455
ÖÇ3355555355554455
ÖÇ4355554355554455
ÖÇ5355555355554455
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek