Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD309 | Beslenme Durumu Saptama Yöntemleri | Zorunlu | 3 | 5 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bireyin ve toplumun beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntemleri kullanarak bireylerin ve toplumun beslenme durumlarının saptanmasını öğretmek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğretim Üyesi Özge Esgin |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Beslenme durumunun saptanması yöntemlerini (antropometrik ölçümler, klinik belirtiler, biyokimyasal ve biyofizik yöntemler, besin tüketim araştırmaları, sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları,vb) uygulamayı ve değerlendirmeyi öğrenir. | 2 | 24 saatlik besin tüketimi ile besin tüketim sıklığı almayı öğrenir | 3 | Bilgisayar programlarını kullanarak bir günlük besin tüketim çıktısı alır ve değerlendirir. | 4 | Enerji harcaması ve fiziksel aktivite durumunun saptanmasını bilir. | 5 | Sağlık istatistikleri, yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları ve ekolojik etmenleri yorumlar. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
TToplum beslenmesi, toplum sağlığı diyetisyeni ve beslenme epidemiyolojisi, Beslenme durumunun saptanması yöntemleri, Antropometrik ölçümler, Klinik belirtiler, Biyokimyasal ve biyofizik yöntemler, Besin tüketim araştırmaları, Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları, vb., Beslenme durumunu tarama testleri/araçları, Antropometrik ölçümlerin uygulanması, Bireysel besin tüketim araştırmasının uygulanması, değerlendirilmesi, rapor edilmesi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Beslenme Durumunun Saptanmasına Giriş | | | 2 | Anket Yolu İle Bilgi Toplama | | | 3 | Antropometrik ölçümlerle beslenme durumunun saptanması ve değerlendirilmesi I | | | 4 | Antropometrik ölçümlerle beslenme durumunun saptanması ve değerlendirilmesi II | | | 5 | Antropometrik Ölçüm Uygulamaları | | | 6 | Biyofizik Yöntemlerle Beslenme Durumunun Saptanması I | | | 7 | Biyofizik Yöntemlerle Beslenme Durumunun Saptanması II | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Biyokimyasal Testlerle Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi | | | 10 | Klinik Belirtiler | | | 11 | Besin tüketim araştırmaları | | | 12 | Dolaylı Yöntemlerle Beslenme Durumunun Saptanması-Ekolojik Faktörler | | | 13 | Beslenme Durumunu Tarama Araçları I | | | 14 | Beslenme Durumunu Tarama Araçları II | | | 15 | Diyet Kalite İndeksleri | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• 1-Pekcan, G. Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, (Ed. A. Baysal ve ark.) 67-142, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2013.
• 2-Gibney M.J, Margetts B.M, Kearney J.M, Arab L. ed (s). Public Health Nutrition 1st ed. UK: Blackwell Science, 2004.
• 3- Aykut M. Toplum Beslenmesi. İçinde Halk Sağlığı Genel Bilgiler, Öztürk Y, Günay O (edt), Erciyes Üniversitesi Yayınları, 2011 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 7 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|