Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD301 | Besin Kimyası ve Analizleri I | Zorunlu | 3 | 5 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin ögeleri ile enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerinin ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğretmek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof.Dr. Engin ŞAHİN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Besinlerin yapısında bulunan makro ögelerin ve diğer bileşenlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir. | 2 | Besinin kalitesini etkileyen fiziksel ve kimyasal reaksiyonları anlar. | 3 | Besinle ilgili temel analizlerin ilkesini kavrar. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin ögeleri ile enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerinin ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğretmeyi hedefler. Bu amaçla çözeltiler ve kolloid sistemler, karbonhidrat, protein ve yağların yapısı, sınıflandırılması, kimyasal özellikleri, enzimlerin yapısı, sınıflandırılması, besinlerde bulunuşları ve besin sanayiinde kullanım alanları, pigmentler ile tat ve koku öğelerinin özellikleri ve işlevleri konuları işlenir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin Genel Tanıtımı | | | 2 | Su, kimyasal çözeltiler ve kolloidal sistemler | | | 3 | Karbonhidrat kimyası-1 | | | 4 | Karbonhidrat kimyası-2 | | | 5 | Amino asit kimyası-1 | | | 6 | Amino asit kimyası-2 | | | 7 | Protein kimyası-1 | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Protein Kimyası I | | | 10 | Protein kimyası-2 | | | 11 | Lipit kimyası-1 | | | 12 | Lipit kimyası-2 | | | 13 | Besinlerde bulunan enzimler | | | 14 | Besinlerde bulunan pigmentler | | | 15 | Besinlerde bulunan aroma ve lezzet bileşikleri | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• 1.Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009
• 2.Belitz HD.,Grosch W. Food Chemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg Germany, 1999.
• 3.Fennema OR. Food Chemisrty. Third Ed. MarcelDekker, INC. New York, 1996 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 75 | Rapor Sunma | 1 | 25 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 13 | 1 | 13 |
Rapor Hazırlama | 13 | 1 | 13 |
Bireysel Çalışma | 13 | 2 | 26 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 2 | 2 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 3 | 1 | 4 | 1 | 2 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 3 | 4 | 3 | 1 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|