|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD202 | Beslenme İlkeleri II | Zorunlu | 2 | 4 | 5 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Vitamin ve minerallerin yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksisitelerini değerlendirmek, besinlerin vitamin-mineral içeriklerini değerlendirmek, besin işleme ve pişirme yöntemleri incelenerek bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerini beslenme ilkeleri çerçevesinde laboratuvarda uygulamak ve besin bileşimlerini hesaplamak, teorik bilgi ve pratik uygulamaları değerlendirmektir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe ERTEN | Öğrenme Çıktıları | 1 | Vitamin ve minerallerin insan beslenmesindeki önemini kavrar. | 2 | Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük vitamin ve mineral gereksinmelerini ve bunları sağlayacak besin çeşit ve miktarlarını öğrenir ve diyet örüntüsünü bu açıdan yorumlar. | 3 | Su ve elektrolitlerin vücut çalışmasındaki önemini öğrenir. | 4 | Besin işleme-saklamanın önemini ve yöntemlerini öğrenir. | 5 | Vitamin ve mineral kaybını önleyecek besin hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini öğrenir. |
| Öğrenim Türü | İkinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Su ve mineraller
Sodyum, potasyum ve klor
Fosfor, magnezyum, demir
Bakır, iyod, fluorid
Çinko, manganez, krom
Molibden, kükürt, kobalt, selenyum ve diğer mineraller
Vitaminler, A vitamini | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Su ve mineraller | | | 2 | Sodyum, potasyum ve klor | Besin Tüketim Formları ve Besin içerikleri hesaplama | | 3 | Fosfor, magnezyum, demir | Besin Tüketim Formları ve Besin içerikleri hesaplama | | 4 | Bakır, iyod, fluorid | Süt ve Süt ürünleri ile ilgili Uygulamalar | | 5 | Çinko, manganez, krom | Süt ve Süt ürünleri ile ilgili Uygulamalar | | 6 | Molibden, kükürt, kobalt, selenyum ve diğer mineraller | Süt ve Süt ürünleri ile ilgili Uygulamalar | | 7 | Vitaminler, A vitamini | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Vitaminler, A Vitamini | | | 10 | D, E, K vitaminleri, Tiamin, riboflavin, Niasin | Meyve ve Sebze ile ilgili Uygulamalar | | 11 | B6 vitamini, folik asit, B12 vitamini | Meyve ve Sebze ile ilgili Uygulamalar | | 12 | Pantotenik asit, biotin | Meyve ve Sebze ile ilgili Uygulamalar | | 13 | Kolin, inositol, karnitin | Meyve ve Sebze ile ilgili Uygulamalar | | 14 | C vitamini | A vitamini hesaplaması | | 15 | Besin İşleme Yöntemleri | A vitamini hesaplaması | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Ayşe Baysal, Beslenme, 2007
Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrition (Ed by), Blackwell Publishing Company.
Beslenme İlkeleri I- II, Ed. Neriman İnanç, Hedef Yayıncılık, 2022
Türkiye Beslenme Rehberi (2022), Türkiye Sağlık Bakanlığı, Ankara | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 75 | Rapor Hazırlama | 1 | 25 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Uygulama/Pratik | 14 | 4 | 56 | Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 | Rapor Hazırlama | 1 | 4 | 4 | Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 3 | 18 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 4 | 4 | 2 | 4 | 2 | 4 | 3 | 5 | 2 | 3 | 4 | 4 | 2 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 2 | 5 | 4 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 2 | 5 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 1 | 3 | 2 | 4 | 1 | 3 | 3 | 4 | 1 | 4 | ÖÇ4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 1 | 3 | 2 | 3 | 1 | 2 | 5 | 4 | 1 | 3 | ÖÇ5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 3 | 4 | 1 | 3 | 5 | 5 | 3 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|