BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD202Beslenme İlkeleri IIZorunlu245
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Vitamin ve minerallerin yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksisitelerini değerlendirmek, besinlerin vitamin-mineral içeriklerini değerlendirmek, besin işleme ve pişirme yöntemleri incelenerek bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerini beslenme ilkeleri çerçevesinde laboratuvarda uygulamak ve besin bileşimlerini hesaplamak, teorik bilgi ve pratik uygulamaları değerlendirmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe ERTEN
Öğrenme Çıktıları
1Vitamin ve minerallerin insan beslenmesindeki önemini kavrar.
2Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük vitamin ve mineral gereksinmelerini ve bunları sağlayacak besin çeşit ve miktarlarını öğrenir ve diyet örüntüsünü bu açıdan yorumlar.
3Su ve elektrolitlerin vücut çalışmasındaki önemini öğrenir.
4Besin işleme-saklamanın önemini ve yöntemlerini öğrenir.
5Vitamin ve mineral kaybını önleyecek besin hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini öğrenir.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Su ve mineraller Sodyum, potasyum ve klor Fosfor, magnezyum, demir Bakır, iyod, fluorid Çinko, manganez, krom Molibden, kükürt, kobalt, selenyum ve diğer mineraller Vitaminler, A vitamini
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Su ve mineraller
2Sodyum, potasyum ve klorBesin Tüketim Formları ve Besin içerikleri hesaplama
3Fosfor, magnezyum, demirBesin Tüketim Formları ve Besin içerikleri hesaplama
4Bakır, iyod, fluoridSüt ve Süt ürünleri ile ilgili Uygulamalar
5Çinko, manganez, kromSüt ve Süt ürünleri ile ilgili Uygulamalar
6Molibden, kükürt, kobalt, selenyum ve diğer minerallerSüt ve Süt ürünleri ile ilgili Uygulamalar
7Vitaminler, A vitamini
8ARA SINAV
9Vitaminler, A Vitamini
10D, E, K vitaminleri, Tiamin, riboflavin, NiasinMeyve ve Sebze ile ilgili Uygulamalar
11B6 vitamini, folik asit, B12 vitaminiMeyve ve Sebze ile ilgili Uygulamalar
12Pantotenik asit, biotinMeyve ve Sebze ile ilgili Uygulamalar
13Kolin, inositol, karnitinMeyve ve Sebze ile ilgili Uygulamalar
14C vitaminiA vitamini hesaplaması
15Besin İşleme YöntemleriA vitamini hesaplaması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ayşe Baysal, Beslenme, 2007 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrition (Ed by), Blackwell Publishing Company. Beslenme İlkeleri I- II, Ed. Neriman İnanç, Hedef Yayıncılık, 2022 Türkiye Beslenme Rehberi (2022), Türkiye Sağlık Bakanlığı, Ankara
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav175
Rapor Hazırlama125
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14456
Soru-Yanıt10110
Rapor Hazırlama144
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma5315
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6318
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)148
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1344242435234425
ÖÇ2445452545255525
ÖÇ3333231324133414
ÖÇ4233231323125413
ÖÇ5344342434135534
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek