BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD201Beslenme İlkeleri IZorunlu235
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini öğretmek, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirilmesini, farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını öğretmek, beslenme durumunun saptanmasında, bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerinin uygulanmasını ve sağlıklı beslenme için öneriler geliştirmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe ERTEN
Öğrenme Çıktıları
1Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
2Besinleri enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirir
3Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını bilir
4Besin ögelerinin günlük tüketim miktarlarını saptar ve önerilere göre karşılaştırma yapar, genel beslenme durumu, beslenme alışkanlıklarını değerlendirir, diyet örüntüsünü yorumlar
5Sağlıklı beslenme için öneriler geliştirir
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Beslenmenin Önemi Karbonhidratlar-I Karbonhidratlar-II Karbonhidrat kaynakları: şeker, nişasta, bal, pekmez, un, makarna, tahıl Yağlar -I Yağlar -II Yağların kullanılması Proteinler -I Proteinler -II Protein Kalitesi Et, yumurta, kuru baklagiller
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenmenin Önemi
2Karbonhidratlar-ILaboratuar kuralları ve dikkat edilecek hususlar
3Karbonhidratlar-IILaboratuar kuralları ve dikkat edilecek hususlar
4Karbonhidrat kaynakları: şeker, nişasta, bal, pekmez, un, makarna, tahıl-IÖlçüm birimleri ve temel besin gruplarında ölçüm
5Karbonhidrat kaynakları: şeker, nişasta, bal, pekmez, un, makarna, tahıl-IIÖlçüm birimleri ve temel besin gruplarında ölçüm
6Yağlar -IÖlçüm birimleri ve temel besin gruplarında ölçüm
7Yağlar -II
8ARA SINAV
9Yağların kullanılmasıGıda ürünlerinde enerji hesaplama metodları
10Proteinler -INişasta ve nişasta içeren ürünlerde gıda uygulamaları
11Proteinler -IINişasta ve nişasta içeren ürünlerde gıda uygulamaları
12Protein KalitesiNişasta ve nişasta içeren ürünlerde gıda uygulamaları
13Et, yumurta, kuru baklagillerNişasta ve nişasta içeren ürünlerde gıda uygulamaları
14Enerji metabolizması ve fiziksel aktiviteEnerji hesaplama yöntemleri
15Besin tüketim durumunun ve fiziksel aktivite kayıtlarıEnerji ve fiziksel aktivite ölçümleri ile ilgili örnekler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• 1.Baysal, A. (2011) Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık. • 2.Mahan, L.K.,Escott-Stump, S., Raymond, J. (2011) Krause'sFood&theNutritionCareProcess (13.baskı). Washington: Elseiver. • 3.Türkiye Beslenme Rehberi. (2022). T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara. • 4. Berdarier, CD. ,Dwyer JT., Heber D. (2013). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), Third Edition, CRC Press. • 5. Wiseman G. (2002).Nutrition and Health (Ed by), First Edition, CRC Press.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav175
Ev Ödevi125
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik13452
Soru-Yanıt13113
Bireysel Çalışma13113
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4312
Ev Ödevi13113
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)143
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek