|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD201 | Beslenme İlkeleri I | Zorunlu | 2 | 3 | 5 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini öğretmek, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirilmesini, farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını öğretmek, beslenme durumunun saptanmasında, bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerinin uygulanmasını ve sağlıklı beslenme için öneriler geliştirmek | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe ERTEN | Öğrenme Çıktıları | 1 | Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar. | 2 | Besinleri enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirir | 3 | Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını bilir | 4 | Besin ögelerinin günlük tüketim miktarlarını saptar ve önerilere göre karşılaştırma yapar, genel beslenme durumu, beslenme alışkanlıklarını değerlendirir, diyet örüntüsünü yorumlar | 5 | Sağlıklı beslenme için öneriler geliştirir |
| Öğrenim Türü | İkinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Beslenmenin Önemi
Karbonhidratlar-I
Karbonhidratlar-II
Karbonhidrat kaynakları: şeker, nişasta, bal, pekmez, un, makarna, tahıl
Yağlar -I
Yağlar -II
Yağların kullanılması
Proteinler -I
Proteinler -II
Protein Kalitesi
Et, yumurta, kuru baklagiller | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Beslenmenin Önemi | | | 2 | Karbonhidratlar-I | Laboratuar kuralları ve dikkat
edilecek hususlar | | 3 | Karbonhidratlar-II | Laboratuar kuralları ve dikkat
edilecek hususlar | | 4 | Karbonhidrat kaynakları: şeker, nişasta, bal, pekmez, un, makarna, tahıl-I | Ölçüm birimleri ve temel besin gruplarında ölçüm | | 5 | Karbonhidrat kaynakları: şeker, nişasta, bal, pekmez, un, makarna, tahıl-II | Ölçüm birimleri ve temel besin gruplarında ölçüm | | 6 | Yağlar -I | Ölçüm birimleri ve temel besin gruplarında ölçüm | | 7 | Yağlar -II | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Yağların kullanılması | Gıda ürünlerinde enerji hesaplama metodları | | 10 | Proteinler -I | Nişasta ve nişasta içeren ürünlerde gıda uygulamaları | | 11 | Proteinler -II | Nişasta ve nişasta içeren ürünlerde gıda uygulamaları | | 12 | Protein Kalitesi | Nişasta ve nişasta içeren ürünlerde gıda uygulamaları | | 13 | Et, yumurta, kuru baklagiller | Nişasta ve nişasta içeren ürünlerde gıda uygulamaları | | 14 | Enerji metabolizması ve fiziksel aktivite | Enerji hesaplama yöntemleri | | 15 | Besin tüketim durumunun ve fiziksel aktivite kayıtları | Enerji ve fiziksel aktivite ölçümleri ile ilgili örnekler | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | • 1.Baysal, A. (2011) Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık.
• 2.Mahan, L.K.,Escott-Stump, S., Raymond, J. (2011) Krause'sFood&theNutritionCareProcess (13.baskı). Washington: Elseiver.
• 3.Türkiye Beslenme Rehberi. (2022). T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
• 4. Berdarier, CD. ,Dwyer JT., Heber D. (2013). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), Third Edition, CRC Press.
• 5. Wiseman G. (2002).Nutrition and Health (Ed by), First Edition, CRC Press. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 75 | Ev Ödevi | 1 | 25 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Uygulama/Pratik | 13 | 4 | 52 | Soru-Yanıt | 13 | 1 | 13 | Bireysel Çalışma | 13 | 1 | 13 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 | Ev Ödevi | 13 | 1 | 13 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|