|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD109 | Beslenme ve Diyetetiğe Giriş | Zorunlu | 1 | 1 | 5 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Besin ögeleri, besin grupları, besin bileşimleri, yeterli ve dengeli beslenme hakkında temel bilgiler verilerek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenmenin ilkelerini öğrenmeleri, besinlerin önemini ve özelliklerini anlamaları amaçlanmaktadır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğretim Üyesi Özge Esgin | Öğrenme Çıktıları | 1 | Yeterli ve dengeli beslenme kavramını öğrenir. | 2 | Beslenme ve sağlık ilişkisini kurarak analiz eder. | 3 | Makro ve mikro besin ögelerini kavrar. | 4 | Besin gruplarını öğrenir. |
| Öğrenim Türü | İkinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Beslenmenin tanımı, temel kavramlar, yeterli ve dengeli beslenme, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, Süt ve ürünleri, Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ile sert kabuklu yemişler, Taze sebze ve meyveler, Ekmek ve tahıllar, Yağlar, Şekerler, Su ve İçecekler gibi konuları içerir. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Beslenmenin tanımı ve temel kavramlar | | | 2 | Yeterli ve dengeli beslenme | | | 3 | Karbonhidratlar | | | 4 | Proteinler | | | 5 | Yağlar | | | 6 | Vitaminler | | | 7 | Mineraller | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Besin Grupları (Süt ve ürünleri) | | | 10 | Besin Grupları (Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ile sert kabuklu yemişler) | | | 11 | Besin Grupları (sebze ve meyveler) | | | 12 | Besin Grupları (Ekmek ve tahıllar) | | | 13 | Besin Grupları (Yağlar) | | | 14 | Besin Grupları (Şekerler) | | | 15 | Besin Grupları (Su ve İçecekler) | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | • Baysal A. 2011. Beslenme, Yenilenmiş 13. Baskı, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
• Aksoy M, 2007, Ansiklopedik Beslenme, Diyet ve Gıda Sözlüğü, Hatipoğlu Yayınları, 1. baskı, Ankara.
• Koçoğlu G. 2014, Güncellenmiş Beslenme İlkeleri Ders Notları | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Soru-Yanıt | 14 | 2 | 28 | Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 3 | ÖÇ4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 3 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|