BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD306BToplu Beslenme Sistemleri IIZorunlu364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir, bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlamak amacıyla eğitim vermek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Seda ÇELİKEL TAŞCİ
Öğrenme Çıktıları
1Ticari işletmelerde toplu beslenme ilkelerine ilişkin bilgi edinir.
2Yönetici diyetisyen olarak Hijyen/HACCP yönetim ve denetimi yapar
3Maliyet kontrolü becerisi kazanır
4Mutfak-restoran planlamayı öğrenir.
5Pişirme ve servis yöntemlerini öğrenir.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Toplu Beslenme Sistemleri I
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Farklı kuruluşların yiyecek-içecek yönetimi konusunda genel yapıları, catering sistemleri, mutfak planlama ve fiziki yapı, yiyecek ve içecek maliyet kontrolü, besin güvenliği sistemleri, tehlike analizleri ve kritik kontrol noktaları (HACCP) konularını içerir. Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler ve bu işletmelerde organizasyon/ mutfak personel, ticari işletmelerde mutfak/restoran planı, geniş çapta hazırlama, pişirme ve servis yöntemleri, hijyen / HACCP, maliyet kontrolü.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler I
2 Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler II
3 Organizasyon
4Mutfak Personeli
5 Mutfak Personeli Görevleri
6 Ticari İşletmelerde Mutfak Planı
7Ticari İşletmelerde Restoran Planı
8ARA SINAV
9Ticari İşletmelerde Restoran Planı
10 Mutfak - Restoran Planlama Pratik
11 Geniş Çapta Yemek hazırlama
12 Geniş Çapta Pişirme
13 Servis Yöntemleri
14 Hijyen, HACCP
15 Maliyet Kontrolü
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Gisslen W, Essentials of Professional Cooking ,John Wiley &Sons Inc, USA, 2004 • Marriott N G, Principles of Food Sanitation, Fourth Edition, An Aspen Publication, Gaithersburg, Mayland, 1999 • Axler B H, Litrides CA. Ctyles of Food Service ,Food and Beverage Service, John Willey& Sons, USA 1990
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav175
Ev Ödevi125
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Soru-Yanıt10220
Bireysel Çalışma13113
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma5525
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6530
Ev Ödevi188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)127
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1  5555555555555
ÖÇ2  5555555555555
ÖÇ3  5555555555555
ÖÇ4  5555555555555
ÖÇ5  5555555555555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek