BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD309BHastalıklarda Diyet Tedavisi IZorunlu355
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Hastalıklara özel beslenme tedavilerinin planlanması
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi Özge Esgin
Öğrenme Çıktıları
1Bu dersin sonunda öğrenci: şişmanlık,yeme bozuklukları,diabetes mellitus komplikasyonları ile ilgili tıbbi beslenme tedavilerini öğrenir ve pratik uygulama yapar
2Öğrenci kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, metabolik sendrom komplikasyonları ile ilgili tıbbi beslenme tedavilerini öğrenir ve pratik uygulama yapar
3Öğrenci gastrointestinal sistem hastalıkları komplikasyonları ile ilgili tıbbi beslenme tedavilerini öğrenir ve pratik uygulama yapar
4Öğrenci klinik belirtileri, etiyolojisi komplikasyonları ile ilgili tıbbi beslenme tedavilerini öğrenir ve pratik uygulama yapar
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hastalıklara özel beslenme tedavilerinin planlanması amacıyla şişmanlık, yeme davranışı bozuklukları, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, metabolik sendrom, enteral ve parenteral beslenme tedavileri, gastrointestinal sistem hastalıklarının tanımlanması, bu hastalıklarda beslenme tedavisinin öğretilir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tıbbi beslenme tedavisine girişVaka sunumları
2Obezite ve diyet tedavisiVaka sunumları
3Obezite ve diyet tedavisiVaka sunumları
4Yeme bozuklukları ve zayıflıkVaka sunumları
5Diabetes mellitus ve diyet tedavisiVaka sunumları
6Diabetes mellitus ve diyet tedavisiVaka sunumları
7Diabetes mellitus ve diyet tedavisiVaka sunumları
8ARA SINAV
9Kalp damar hastalıkları ve Hipertansiyonda tıbbi beslenme tedavisiVaka sunumları
10Metabolik sendrom ve diyet tedavisiVaka sunumları
11Gastrointestinal hastalıklar ve diyet tedavisiVaka sunumları
12Gastrointestinal hastalıklar ve diyet tedavisiVaka sunumları
13Gastrointestinal hastalıklar ve diyet tedavisiVaka sunumları
14Karaciğer hastalıkları ve diyet tedavisiVaka sunumları
15Safra kesesi hastalıkları ve diyet tedavisiVaka sunumları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T, Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2011. • Mahan K, Escott - Stump S: Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 12’th Edition, WB Saunders Company, 2008. • Thomas B: Manual of Dietetic Practice, 3rd Edition, 2001. • Katz DL. Friedman RSC. Nutrition in Clinical Practice: A Comprehensive, Evidence-Based Manual for the Practitioner, Lippincott Williams & Wilkins, 2nd Edition, 2008.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav175
Ev Ödevi125
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Uygulama/Pratik14228
Soru-Yanıt10110
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma188
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11414
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)143
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1555555545554443
ÖÇ2555555455554443
ÖÇ3555555555554443
ÖÇ4555555555554444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek