Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD307B | Toplu Beslenme Sistemleri I | Zorunlu | 3 | 5 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve fonksiyonları,menü planlama, satın alma ve depolama gibi toplu beslenme sistemleri süreçleri konularında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Seda ÇELİKEL TAŞCİ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Toplu beslenme sistemlerinin önemini kavrar ve işleyiş süreçlerini öğrenir | 2 | Toplu beslenme yapılan kurumun amacına ve hizmet alan gruba yönelik uygun menü planlama ve denetimi yapmayı öğrenir | 3 | Toplu beslenme sistemlerinde oluşabilecek yiyecek artıklarını ve kayıplarının önemini ve en aza indirme yollarını kavrar | 4 | Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan araç-gereçleri öğrenir | 5 | Toplu beslenme sistemlerinde iş kazalarının önlenmesine yönelik uygulamaları öğrenir |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve fonksiyonları,menü planlama, satın alma ve depolama gibi toplu beslenme sistemleri süreçleri konularında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.Bu amaçla toplu beslenme ve önemi, yeni üretim sistemleri, yönetim ve organizasyon, toplu beslenme sistemlerinde stratejik yönetim, toplu beslenme sistemlerinde insan kaynakları yönetimi, toplu beslenme çalışanlarının organizasyonu ve görev tanımları
toplu beslenme sistemlerinde fiziki koşullar, mutfak ve yemekhane donanımı, menü yönetim ve denetimi, yiyecekleri satın alma teknikleri, yiyecekleri depolama ilkeleri, yiyecekleri depolama ilkeleri, standart yemek tarifeleri, toplu beslenme sistemlerinde oluşan artıklar ve önleme yolları, toplu beslenme sistemlerinde iş güvenliği gibi konular işlenir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Toplu beslenme ve önemi. | | | 2 | Yeni üretim sistemleri | | | 3 | Yönetim ve Organizasyon | | | 4 | Toplu beslenme sistemlerinde stratejik yönetim | | | 5 | Toplu beslenme sistemlerinde insan kaynakları yönetimi | | | 6 | Toplu beslenme çalışanlarının organizasyonu ve görev tanımları | | | 7 | Toplu beslenme sistemlerinde fiziki koşullar, mutfak ve yemekhane donanımı | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Toplu beslenme sistemlerinde fiziki koşullar, mutfak ve yemekhane donanımı | | | 10 | Menü yönetim ve denetimi | | | 11 | Yiyecekleri satın alma teknikleri | | | 12 | Yiyecekleri depolama ilkeleri | | | 13 | Yiyecekleri depolama ilkeleri | | | 14 | Standart yemek tarifeleri, toplu beslenme sistemlerinde oluşan artıklar ve önleme yolları | | | 15 | Toplu beslenme sistemlerinde iş güvenliği | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, Kök Yayıncılık, Ankara,1995
• Kinton R, Ceserani V, Foskett D, The Theory of Catering, Eighth edition, Hodder & Stoughton, London, 1995. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 12 | 2 | 24 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 1 | 2 | 3 | 1 | ÖÇ2 | | | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 1 | 1 | 4 | 1 | ÖÇ3 | | | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | ÖÇ4 | | | 1 | 1 | 5 | 1 | 5 | 4 | 1 | 5 | 4 | 1 | 1 | 3 | 1 | ÖÇ5 | | | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 2 | 4 | 1 | 1 | 3 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|