BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD301BBesin Kimyası ve Analizleri IZorunlu354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin ögeleri ile enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerinin ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğretmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr. Engin ŞAHİN
Öğrenme Çıktıları
1Besinlerin yapısında bulunan makro ögelerin ve diğer bileşenlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir.
2Besinin kalitesini etkileyen fiziksel ve kimyasal reaksiyonları anlar.
3Besinle ilgili temel analizlerin ilkesini kavrar.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin ögeleri ile enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerinin ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğretmeyi hedefler. Bu amaçla çözeltiler ve kolloid sistemler, karbonhidrat, protein ve yağların yapısı, sınıflandırılması, kimyasal özellikleri, enzimlerin yapısı, sınıflandırılması, besinlerde bulunuşları ve besin sanayiinde kullanım alanları, pigmentler ile tat ve koku öğelerinin özellikleri ve işlevleri konuları işlenir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin Genel Tanıtımı
2Su, kimyasal çözeltiler ve kolloidal sistemler
3Karbonhidrat kimyası-1
4Karbonhidrat kimyası-2
5Amino asit kimyası-1
6Amino asit kimyası-2
7Protein kimyası-1
8ARA SINAV
9Protein Kimyası I
10Protein kimyası-2
11Lipit kimyası-1
12Lipit kimyası-2
13Besinlerde bulunan enzimler
14Besinlerde bulunan pigmentler
15Besinlerde bulunan aroma ve lezzet bileşikleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• 1.Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009 • 2.Belitz HD.,Grosch W. Food Chemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg Germany, 1999. • 3.Fennema OR. Food Chemisrty. Third Ed. MarcelDekker, INC. New York, 1996
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav175
Rapor Sunma125
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Soru-Yanıt13113
Rapor Hazırlama13113
Bireysel Çalışma13226
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)127
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1445545435434422
ÖÇ2435555535531412
ÖÇ3455555535534312
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek