Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD212B | Besin Kontrolü Ve Mevzuatı | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders kapsamında besin kontrol yöntemleri, mevcut mevzuat ve yasal düzenlemeler yönüyle değerlendirmek amaçlanmıştır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Engin ŞAHİN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini değerlendirebilecektir. | 2 | Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları tartışabilecektir. | 3 | Besin güvenliği yönünden mevzuatı değerlendirir. | 4 | Mikrobiyal etmenlerin mevzuattaki limitlerini belirler. | 5 | Kimyasal etmenlerin mevzuattaki limitlerini belirler. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Besin teknolojileri ve mevzuatı ile ilgili temel kavramlar, Türkiye'de besinlerle ilgili yasal düzenlemeler, besin güvenliğini bozan etmenler, sağlık üzerine etkileri ve ilgili yasal düzenlemeler konularını kapsar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatına Giriş | | | 2 | Günümüzde Besin Kontrolünün Önemi | | | 3 | Hukuki Olarak Besin Kontrolü ve Mevzuat | | | 4 | Besinlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun ve yönetmelikler | | | 5 | Besinlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun ve yönetmelikler | | | 6 | Yönetmeliklerin İncelenmesi | | | 7 | Türk Gıda Kodeksi | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi I | | | 10 | Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi II | | | 11 | Mevzuatta Besin Üretim ve Satış yerleri | | | 12 | Besinlerin üretimi, işlenmesi ve depolama aşamalarındaki yasal düzenlemeler | | | 13 | Besin Kirliği ve Besin Kirliliğine Neden Olan Maddeler | | | 14 | Gıda Ambalajlama ve Etiketleme İlkeleri | | | 15 | Gıda Katkı Maddeleri | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• Altuğ Onoğur, T., Elmacı, Y., Demirağ, K. Gıda Kalite Sağlama. Sidas yayıncılık, İzmir, 2011.
• Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 75 | Ev Ödevi | 1 | 25 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 6 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 6 | 24 |
Ev Ödevi | 1 | 4 | 4 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | 3 | 1 | 3 | 2 | 1 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | ÖÇ2 | 1 | 2 | 3 | 4 | 2 | 3 | 1 | 3 | 2 | 1 | 5 | 3 | 3 | 5 | 2 | ÖÇ3 | 1 | 2 | 1 | 4 | 2 | 3 | 1 | 3 | 2 | 1 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | ÖÇ4 | 2 | 1 | 2 | 3 | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 1 | 3 | 2 | 1 | 5 | 4 | ÖÇ5 | 2 | 1 | 2 | 3 | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 1 | 3 | 2 | 2 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|