|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD210B | Gıda Mikrobiyolojisi | Zorunlu | 2 | 4 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu ders kapsamında öğrencinin besin mikrobiyolojisinin temel kavramlarını ve uygulamalarını öğrenmesi amaçlanmıştır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğretim Üyesi Fatma CEBECİ | Öğrenme Çıktıları | 1 | Mikroorganizmalarının hayatta kalım ve ölüm süreçlerinin öğrenilmesi, ilgili çevresel faktörlerin tanımlanabilmesi. | 2 | Besinlerin bozulma süreçlerinin anlaşılması. | 3 | Besin kaynaklı hastalıkların tanınması. | 4 | Besin kaynaklı enfeksiyonlarda tanı yöntemlerinin temel olarak anlatılabilmesi. | 5 | Mikroorganizma ve besin ilişkisinin yararlı yönlerinin bilinmesi: fermentasyon, probiyotik ve prebiyotik kavramlarının tanımlanabilmesi. |
| Öğrenim Türü | İkinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Mikroorganizmaların yaşaması ve ölümü, biyogüvenlik, et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinde bozulma, süt ve süt ürünlerinde bozulma, sebze ve meyvelerde bozulma, fındıklar ve tahıllarda bozulma, besin kaynaklı patojen bakteriler, toksijenik mantarlar, besin kaynaklı, hastalıkların epidemiyolojisi, besin kaynaklı viral patojenler ve prionlar, besin ve su kaynaklı parazitler, besin mikrobiyolojisinde ileri teknikler. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Mikroorganizmaların besinlerde üremesi, yaşaması ve ölümü | | | 2 | Et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinde bozulma | | | 3 | Süt ve süt ürünlerinde bozulma | | | 4 | Toksijenik Aspergillus türleri, Toksijenik Penicillium türleri, Fusaria ve diğer toksijenik küfler. | | | 5 | Sebze ve meyvelerde bozulma, fındıklar ve tahıllarda bozulma, besin kaynaklı patojen bakteriler 1 | | | 6 | Besin kaynaklı patojen bakteriler 2 ve 3. | | | 7 | Besin kaynaklı hastalıkların epidemiyolojisi | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Besin kaynaklı viral patojenler ve prionlar | | | 10 | Koruyucular ve koruma yöntemleri, fermentasyon. | | | 11 | Besin kaynaklı patojen bakteriler 4 | | | 12 | Besin ve su kaynaklı parazitler | | | 13 | Besin mikrobiyolojisinde ileri teknikler | | | 14 | Besin güvenliği sistemleri
| | | 15 | Genel Tekrar | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | • Food Mıcrobıology, Mıchael P Doyle And Lary R Beuchat 2007.
• Ünlütürk, A., Turantaş, F. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, İzmir, 1999.
• Uğur,M, Nazlı,B., Bostan,K. Gıda Hijyeni. Teknik yayınları, 2001
• Erol,İ. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbaacılık, 2007
• Pichhardt,K. Gıda Mikrobiyolojisi. Literatür Yayıncılık, 2007 (Çeviri)
• Adams,M.R., Moss,M.O. Food Microbiology. RSC, 2005 | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Örnek Vaka İncelemesi | 1 | 2 | 2 | Makale Kritik Etme | 8 | 1 | 8 | Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 5 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 5 | 20 | Okuma | 8 | 2 | 16 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | 4 | 2 | 4 | 5 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 2 | 4 | 5 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ3 | 5 | 4 | 2 | 4 | 5 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 5 | 4 | 2 | 4 | 5 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 5 | 4 | 2 | 4 | 5 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|