BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD210BGıda MikrobiyolojisiZorunlu244
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu ders kapsamında öğrencinin besin mikrobiyolojisinin temel kavramlarını ve uygulamalarını öğrenmesi amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi Fatma CEBECİ
Öğrenme Çıktıları
1Mikroorganizmalarının hayatta kalım ve ölüm süreçlerinin öğrenilmesi, ilgili çevresel faktörlerin tanımlanabilmesi.
2Besinlerin bozulma süreçlerinin anlaşılması.
3Besin kaynaklı hastalıkların tanınması.
4Besin kaynaklı enfeksiyonlarda tanı yöntemlerinin temel olarak anlatılabilmesi.
5Mikroorganizma ve besin ilişkisinin yararlı yönlerinin bilinmesi: fermentasyon, probiyotik ve prebiyotik kavramlarının tanımlanabilmesi.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikroorganizmaların yaşaması ve ölümü, biyogüvenlik, et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinde bozulma, süt ve süt ürünlerinde bozulma, sebze ve meyvelerde bozulma, fındıklar ve tahıllarda bozulma, besin kaynaklı patojen bakteriler, toksijenik mantarlar, besin kaynaklı, hastalıkların epidemiyolojisi, besin kaynaklı viral patojenler ve prionlar, besin ve su kaynaklı parazitler, besin mikrobiyolojisinde ileri teknikler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikroorganizmaların besinlerde üremesi, yaşaması ve ölümü
2Et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinde bozulma
3Süt ve süt ürünlerinde bozulma
4Toksijenik Aspergillus türleri, Toksijenik Penicillium türleri, Fusaria ve diğer toksijenik küfler.
5Sebze ve meyvelerde bozulma, fındıklar ve tahıllarda bozulma, besin kaynaklı patojen bakteriler 1
6Besin kaynaklı patojen bakteriler 2 ve 3.
7Besin kaynaklı hastalıkların epidemiyolojisi
8ARA SINAV
9Besin kaynaklı viral patojenler ve prionlar
10Koruyucular ve koruma yöntemleri, fermentasyon.
11Besin kaynaklı patojen bakteriler 4
12Besin ve su kaynaklı parazitler
13Besin mikrobiyolojisinde ileri teknikler
14Besin güvenliği sistemleri
15Genel Tekrar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Food Mıcrobıology, Mıchael P Doyle And Lary R Beuchat 2007. • Ünlütürk, A., Turantaş, F. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, İzmir, 1999. • Uğur,M, Nazlı,B., Bostan,K. Gıda Hijyeni. Teknik yayınları, 2001 • Erol,İ. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbaacılık, 2007 • Pichhardt,K. Gıda Mikrobiyolojisi. Literatür Yayıncılık, 2007 (Çeviri) • Adams,M.R., Moss,M.O. Food Microbiology. RSC, 2005
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Örnek Vaka İncelemesi122
Makale Kritik Etme818
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma2510
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4520
Okuma8216
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)115
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1542453155555555
ÖÇ2542453155555555
ÖÇ3542453155555555
ÖÇ4542453155555555
ÖÇ5542453155555555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek