BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD114BBeslenme Antropolojisi Zorunlu124
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu derste öğrencilere, insanların tarihsel gelişimde beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları ve beslenmenin antropolojik olarak değerlendirilmesini öğretmek amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Ali Savaş BÜLBÜL
Öğrenme Çıktıları
1İlk insanların diyetlerinin temel özellikleri konusunda bilgi sahibi olur.
2Tarih öncesi ve tarih sonrası dönemlerde sosyo-ekonomik faktörlerin etkisi ile beslenme alışkanlıklarında oluşan değişimler konusunda yorum yapar.
3Seçecekleri bir ülke ve beslenme alışkanlıklarının gelişim ve değişiminde onların inançlarının, sosyo-ekonomik yapılarının ve yaşadıkları çevrenin etkilerini değerlendirir.
4Tarihsel gelişim sürecinde beslenme için kullanılan araç-gereçleri öğrenir.
5Rapor hazırlar ve sunar. Bireyin diyetini oluştururken beslenme alışkanlıklarını göz önüne alır.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Beslenmeyi etkileyen antropolojik etmenler, insan diyetinin orijini ve temel özellikleri, tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarında oluşan değişiklikler, beslenmenin antropolojik olarak değerlendirilmesi ve ülke beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Antropolojiye Giriş
2Yaşamın Sürdürülmesinde Beslenme ve Temel Özellikler
3Toplumların Besin Seçimlerini Etkileyen Etmenler I
4Toplumların Besin Seçimlerini Etkileyen Etmenler II
5Öğünler ve Önemi
6Tarih Öncesi ve Sonrası Beslenme
7Beslenme Hastalıklarının Tarihi
8ARA SINAV
9Dinler ve Beslenme
10Avrupa Ülkelerinde Beslenme ve Alışkanlıkları
11Küreselleşme ve Beslenme
12Besin Destekleri Tarihçesi
13Anne Sütü Tarihçesi
14Vejetaryen Beslenme Tarihçesi
15Genel Tekrar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Kutluay Merdol T, Beslenme Antropolojisi, HatiboğlunYayınları, 2012. • Fumey G, Etcheverria O, Dünya Mutfakları Atlası, 2007. • Baysal, A, Kutluay-Merdol, T. Sasır. H. et al.: Türk Mutfağından örnekler, Kültür Bakanlığı, 1993 • Kutluay Merdol,T, Tarihten Günümüze Toplumlar ve Beslenme Alışkanlıkları, Türk Halk Kültürü araştırma ve Tanıtım Vakf yayın, 1998. • Belge, M., Tarih Boyunca Yemek kültürü, 2001 • Goodman, Al, Dufour, D., Pelto, G: Nutritional Anthropology, 1999
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav170
Rapor Sunma130
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Soru-Yanıt14114
Rapor Sunma199
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)107
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1451341312213434
ÖÇ2331431312111444
ÖÇ3213531513131555
ÖÇ4111111211111212
ÖÇ5331441513131555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek