Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD114B | Beslenme Antropolojisi | Zorunlu | 1 | 2 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu derste öğrencilere, insanların tarihsel gelişimde beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları ve beslenmenin antropolojik olarak değerlendirilmesini öğretmek amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Ali Savaş BÜLBÜL |
Öğrenme Çıktıları |
1 | İlk insanların diyetlerinin temel özellikleri konusunda bilgi sahibi olur. | 2 | Tarih öncesi ve tarih sonrası dönemlerde sosyo-ekonomik faktörlerin etkisi ile beslenme alışkanlıklarında oluşan değişimler konusunda yorum yapar. | 3 | Seçecekleri bir ülke ve beslenme alışkanlıklarının gelişim ve değişiminde onların inançlarının, sosyo-ekonomik yapılarının ve yaşadıkları çevrenin etkilerini değerlendirir. | 4 | Tarihsel gelişim sürecinde beslenme için kullanılan araç-gereçleri öğrenir. | 5 | Rapor hazırlar ve sunar. Bireyin diyetini oluştururken beslenme alışkanlıklarını göz önüne alır. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Beslenmeyi etkileyen antropolojik etmenler, insan diyetinin orijini ve temel özellikleri, tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarında oluşan değişiklikler, beslenmenin antropolojik olarak değerlendirilmesi ve ülke beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Antropolojiye Giriş | | | 2 | Yaşamın Sürdürülmesinde Beslenme ve Temel Özellikler | | | 3 | Toplumların Besin Seçimlerini Etkileyen Etmenler I | | | 4 | Toplumların Besin Seçimlerini Etkileyen Etmenler II | | | 5 | Öğünler ve Önemi | | | 6 | Tarih Öncesi ve Sonrası Beslenme | | | 7 | Beslenme Hastalıklarının Tarihi | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Dinler ve Beslenme | | | 10 | Avrupa Ülkelerinde Beslenme ve Alışkanlıkları | | | 11 | Küreselleşme ve Beslenme | | | 12 | Besin Destekleri Tarihçesi | | | 13 | Anne Sütü Tarihçesi | | | 14 | Vejetaryen Beslenme Tarihçesi | | | 15 | Genel Tekrar | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• Kutluay Merdol T, Beslenme Antropolojisi, HatiboğlunYayınları, 2012.
• Fumey G, Etcheverria O, Dünya Mutfakları Atlası, 2007.
• Baysal, A, Kutluay-Merdol, T. Sasır. H. et al.: Türk Mutfağından örnekler, Kültür Bakanlığı, 1993
• Kutluay Merdol,T, Tarihten Günümüze Toplumlar ve Beslenme Alışkanlıkları, Türk Halk Kültürü araştırma ve Tanıtım Vakf yayın, 1998.
• Belge, M., Tarih Boyunca Yemek kültürü, 2001
• Goodman, Al, Dufour, D., Pelto, G: Nutritional Anthropology, 1999 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 70 | Rapor Sunma | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Rapor Sunma | 1 | 9 | 9 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 1 | 3 | 4 | 1 | 3 | 1 | 2 | 2 | 1 | 3 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 1 | 4 | 3 | 1 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 2 | 1 | 3 | 5 | 3 | 1 | 5 | 1 | 3 | 1 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 | ÖÇ5 | 3 | 3 | 1 | 4 | 4 | 1 | 5 | 1 | 3 | 1 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|