Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD111B | Mesleki Oryantasyon | Zorunlu | 1 | 1 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bölümü ve mesleği tanıtmak, meslek etiği ve deontoloji ile ilgili temel bilgileri öğretmek, mesleklerinin gerektirdiği davranış ve aktiviteleri tanımlama ve uygulama becerileri kazandırmak, eğitimleri sırasında gerekli yönetmelikleri öğretmek, meslekleri ile ilgili temel bilgileri edinebilecekleri kaynakları tanımlama ve onlara ulaşabilme deneyimi kazandırmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Ali Savaş BÜLBÜL |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Beslenme ve diyetetik bölümünü ve diyetisyenlik mesleğini tanır | 2 | Diyetisyenlik mesleğinin görevleri ve deontolojisi hakkında temel bilgileri öğrenir | 3 | Meslek etiği ve mesleğin gerektirdiği aktiviteleri tanımlama ve uygulama becerileri kazanır | 4 | Eğitimleri sırasında gerekli yönetmelikleri öğrenir | 5 | Meslekleri ile ilgili temel bilgileri edinebilecekleri kaynakları tanımlama ve onlara ulaşabilme deneyimi kazanır |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Beslenme ve Diyetetik Bölümünün ve Anabilim dallarının tanıtımı, mesleki etik ve deontoloji kavramları, ders programları, öğrenci sorumlulukları ve yönetmelikler ile diyetisyenlik mesleği, iyi meslek uygulamaları, meslek örgütleri, mesleğin tarihi ve mesleki kaynaklara ulaşım gibi konuları içerir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Amaç ve hedefler, ders süreci ve değerlendirme hakkında bilgilendirme
| | | 2 | Beslenme ve Diyetetik Bölümünün tanıtımı
| | | 3 | Diyetisyenliğin tanımı ve çalışma alanları
| | | 4 | Türkiye ve Dünya’da beslenme ve diyetetik eğitimi-öğretimi
| | | 5 | Yönetmeliklerin ve öğrenci sorumluluklarının öğretilmesi
| | | 6 | Yönetmeliklerin ve öğrenci sorumluluklarının öğretilmesi
| | | 7 | Meslek tarihi ve uluslararası derneklerin tanıtımı | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Meslek tarihi ve uluslararası derneklerin tanıtımı | | | 10 | Mesleki etik ve deontoloji
| | | 11 | Mesleki etik ve deontoloji
| | | 12 | Diyetisyenlik mesleği ile ilgili uygulamalar
| | | 13 | Diyetisyenlik mesleği ile ilgili uygulamalar
| | | 14 | Meslek ile ilgili temel kaynakları ve ulaşım yollarının tanıtımı
| | | 15 | Meslek ile ilgili temel kaynakları ve ulaşım yollarının tanıtımı
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• M. Tayfur, O. Barış, N. N. Baştaş, Diyetisyenlik
Eğitimi ve Meslek Etiği, Hatiboğlu Yayınları
• EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
• Beslenme ve Diyet Dergisi,
• JADA vb dergiler |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 7 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ2 | 2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | ÖÇ4 | 1 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 2 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 1 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|