Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TD205B3 | İşletme Bilimlerine Giriş | Zorunlu | 2 | 3 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere işletme, işletmecilik ve sağlık işletmeleri ile ilgili temel kavramları tanıtmak, işletme bilimi ve işletmeye geniş ve bütüncül bir bakış açısı ile bakmalarını sağlamaktır. Ayrıca işletmenin kuruluşuna kadar geçen safhaların incelenmesi ve işletme faaliyete başladıktan sonra, yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirmesi gereken işletme fonksiyonlarının incelenmesi hedeflenmektedir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Haticenur TURAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak | 2 | İşletmenin kuruluş çalışmalarını kavramak ve işletme büyüklüklerini ayırt etmek | 3 | Girişimciliği ve girişimciliğin önemini anlamak, girişimciliğin sorunlarını bilmek | 4 | Sağlık işletmelerinin yapısı hakkında bilgi sahibi olmak | 5 | İşletmelerin ve yönetimin fonksiyonlarını bilmek |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
İşletme ile ilgili temel kavramlar, İşletmelerin amaçları ve sorumlulukları, İşletmelerin sınıflandırılması, Girişimcilikle
ilgili temel kavramlar, İş planı yapma ve bir iş fikri bulma, Ekonomik sistemler ve işletmecilik, İşletmelerin kuruluşu
ile ilgili çalışmalar, İşletme ve çevresi, İşletmelerin fonksiyonları: Yönetim, Üretim, Pazarlama, İnsan kaynağı,
Finansman, Muhasebe, Araştırma-Geliştirme ve Halkla ilişkiler fonksiyonları, Yönetimin fonksiyonlarını yöneltme,
Planlama, Karar verme, Organize Etme, Koordine Etme, Denetim. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tanışma, Dersin Amaçları | | | 2 | İnsan İhtiyaçları ve Ekonomik Faaliyetler | | | 3 | İşletme ve İşletmeyle İlgili Temel Kavramlar | | | 4 | İşletmecilik Bilim Dalının Diğer Bilim Dalları İle İlişkisi ve Temel İlkeleri | | | 5 | İşletmenin Dış Çevresi ve Ekonomik Yapı İçindeki Yeri | | | 6 | İşletmenin Amaçları | | | 7 | İşletmelerin Sınıflandırılması I | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | İşletmelerin Sınıflandırılması II | | | 10 | İşletmenin Kuruluş Çalışmaları | | | 11 | Fizibilite Etüdleri | | | 12 | İşletme Büyüklüğü ve Kapasite | | | 13 | İşletmelerin Sosyal Sorumlulukları | | | 14 | İşletmecilik Fonksiyonları I | | | 15 | İşletmecilik Fonksiyonları II | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
İşletme Yöneticiliği /Tamer Koçel (Kitap)-İşletme Yönetimi/Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 12 | 3 | 36 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 2 | 3 | 5 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 | 3 | 1 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 1 | 1 | 1 | 2 | 3 | 5 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 | 3 | 1 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 1 | 1 | 1 | 2 | 3 | 5 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 | 3 | 1 | 4 | ÖÇ4 | 5 | 1 | 1 | 1 | 2 | 3 | 5 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 | 3 | 1 | 4 | ÖÇ5 | 5 | 1 | 1 | 1 | 2 | 3 | 5 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 | 3 | 1 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|