Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | İSGB109 | Biyolojik Risk Etmenleri | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersi alan öğrencilerin, işyerindeki sağlığı ve güvenliği olumsuz etkileyen biyolojik risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve bu etmenlere karşı alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini öğrenmeleri amaçlanmıştır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Fatih Mehmet ATEŞ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Çalışanların sağlığını olumsuz etkileyen biyolojik riskleri tanımlayabilecektir. | 2 | Biyolojik risk etmenlerinin ortam ve kişiye yönelik ölçüm metotlarını sıralayabilecektir. | 3 | Ulusal ve uluslararası standartlarda müsaade edilen değerleri öğrenebilecektir. | 4 | Ülkemizde ve dünyada biyolojik risk etmenlerine maruziyetin yüksek olduğu iş kollarını karşılaştırabilecektir. | 5 | Biyolojik risk etmenlerinin işyerinde kontrolü ve işyeri hekiminin bu konudaki görevlerini açıklayabilecektir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu derste, işyerinde sağlığı olumsuz etkileyebilecek biyolojik risk etmenlerinden olan; enfeksiyona, alerjiye veya zehirlenmeye neden olabilen, mikroorganizmalar, hücre kültürleri ve insan parazitler incelenecek ve ilgili mevzuat hakkında bilgi verilecektir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Biyolojik Risk Etmenlerine Giriş | | | 2 | Mikrobiyolojiye Giriş ve Tarihçe | | | 3 | Enfeksiyon Zinciri | | | 4 | Toksikoloji | | | 5 | Doğal Bağışıklık | | | 6 | Hijyen | | | 7 | Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliği | | | 10 | Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliği | | | 11 | Gıda Hijyeni Yönetmeliği | | | 12 | Gıda Hijyeni Yönetmeliği | | | 13 | Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği | | | 14 | Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği | | | 15 | Kanserojen veya Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 1 | 1 | 1 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 11 | 11 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 24 | 24 |
Okuma | 13 | 2 | 26 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | 5 | 5 | | 5 | | | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 4 | | | 4 | 4 | | 4 | | | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 3 | | | 3 | 3 | | 3 | | | ÖÇ4 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | 5 | 5 | | 5 | | | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 4 | | | 4 | 4 | | 4 | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|