BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
İSGA109Biyolojik Risk EtmenleriZorunlu114
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu dersi alan öğrencilerin, işyerindeki sağlığı ve güvenliği olumsuz etkileyen biyolojik risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve bu etmenlere karşı alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini öğrenmeleri amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Fatih Mehmet ATEŞ
Öğrenme Çıktıları
1Çalışanların sağlığını olumsuz etkileyen biyolojik riskleri tanımlayabilecektir.
2Biyolojik risk etmenlerinin ortam ve kişiye yönelik ölçüm metotlarını sıralayabilecektir.
3Ulusal ve uluslararası standartlarda müsaade edilen değerleri öğrenebilecektir.
4Ülkemizde ve dünyada biyolojik risk etmenlerine maruziyetin yüksek olduğu iş kollarını karşılaştırabilecektir.
5Biyolojik risk etmenlerinin işyerinde kontrolü ve işyeri hekiminin bu konudaki görevlerini açıklayabilecektir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu derste, işyerinde sağlığı olumsuz etkileyebilecek biyolojik risk etmenlerinden olan; enfeksiyona, alerjiye veya zehirlenmeye neden olabilen, mikroorganizmalar, hücre kültürleri ve insan parazitler incelenecek ve ilgili mevzuat hakkında bilgi verilecektir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Biyolojik Risk Etmenlerine Giriş
2Mikrobiyolojiye Giriş ve Tarihçe
3Enfeksiyon Zinciri
4Toksikoloji
5Doğal Bağışıklık
6Hijyen
7Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
8Ara Sınav
9Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliği
10Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliği
11Gıda Hijyeni Yönetmeliği
12Gıda Hijyeni Yönetmeliği
13Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği
14Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği
15Kanserojen veya Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım111
Soru-Yanıt14114
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11111
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12424
Okuma13226
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)107
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ15555  55 5  
ÖÇ24444  44 4  
ÖÇ33333  33 3  
ÖÇ45555  55 5  
ÖÇ54444  44 4  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek