BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
LVS201B3Yemler ve Yemleme BilgisiZorunlu234
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Hayvan beslemede kullanılan yemlerin tanıtımı ve yem değerini iyileştirmeye yönelik teknolojik işlemler
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğretim Görevlisi Sadık ÇIVRACI
Öğrenme Çıktıları
1Yemi tanımlar ve sınıflandırır
2Yemlerin hayvan beslemesindeki önemini bilir
3Yemlerin besin madde içeriklerini ve yemlerin besin madde içeriklerini etkileyen faktörleri bilir
4Yem maddeleri içinde bulunan, hayvan sağlığını ve verimini olumsuz etkileyen bileşikleri bilir.
5Yemlere uygulanan işlemleri ve amacını bilir
6Yemlerin işlenmesindeki gelişmeleri takip eder
7Yem katkı maddelerini ve neden kullanıldığını bilir
8Yem kanunu ve yönetmeliğini bilir
9Silaj yapmayı bilir ve hayvan beslemede nasıl kullanılacağını bilir
10Yemlerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini bilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yemin tanımı ve sınıflandırılması, suca zengin kaba yemler ve önemi; buğdaygil ve baklagil yeşil yemleri, kök ve yumru yemler, meyveler, posalar, şilempeler ve genel özellikleri, silo yemi tanımı, genel özellikleri, avantaj ve dezavantajları, yem değeri, kuru kaba yemler ve önemi; samanlar ve genel özellikleri, Yoğun yemler; buğdaygil ve baklagil dane yemleri ve genel özellikleri, endüstriyel yan ürünler (yağ, şeker, nişasta, değirmencilik ve fermentasyon yan ürünleri), hayvansal kaynaklı yemler, NPN’li bileşikler, mineral yemler, tek hücre proteinleri, yeşil yemlerin kurutularak saklanması, kurutma yöntemleri, yeşil yemlerin silolanarak saklanması, silolama teknikleri ,kaba yemlere uygulanan teknolojik işlemler, yoğun yemlere uygulanan teknolojik işlemler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yem bilgisine giriş, yemin tanımı, yemlerin sınıflandırılması
2Yemlerin içerdiği besin maddeleri ve hayvan türlerine göre sindirimi
3Yemlerin sindirilebilirliğini etkileyen faktörler
4Yemlerin besleyici ve besin maddesi değerini etkileyen faktörler
5Enerjinin ölçümü, proteinlerin değerlendirilmesi
6Kaba yemler, kaba yemlerin genel özellikleri
7Çayır, mera ve yeşil yemler, Silaj ve silaj yapım tekniği
8Ara sınav
9Silaj ve silaj yapım tekniği
10Kuru ot, saman, dane yemler
11Küspeler,Protein Olmayan Nitrojenli Bileşikler
12Protein Olmayan Nitrojenli Bileşikler, Tek Hücre Proteinleri
13Yem maddeleri içinde bulunan hayvan sağlığını ve verimini olumsuz etkileyen bileşikler.
14Yem katkı maddeleri,Yem teknolojisi
15Yem Teknolojisi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ergül,M.(1997): Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Ders Kitabı. E.Ü.Ziraat Fak. Yay. No.487.İzmir ÖĞÜN,S., POLAT,C.,1990 Yemler Bilgisi ve Teknolojisi Ders Notu. NKU Ziraat Fak. Tekirdağ. ÖZEN,N ve ark. 1993 Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Atatürk Uni. Ziraat Fak. Ders Notları:50. Erzurum.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Uygulama/Pratik14228
Problem Çözümü14114
Soru-Yanıt14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma717
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma717
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)114
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1211134555555
ÖÇ2231244445454
ÖÇ3334245553535
ÖÇ4244234555555
ÖÇ5211234444444
ÖÇ6211235555555
ÖÇ7221224445454
ÖÇ8111225334343
ÖÇ9121224554545
ÖÇ10221244333333
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek