BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT208BTahıl Teknolojisi IIZorunlu243
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Unların fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri ile fırın ürünleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi sağlamak, ekmek ve diğer unlu mamullerin işlem proseslerini, teknolojisini ve temel prensiplerini öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Volkan GÜL
Öğrenme Çıktıları
1Unların fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri ile fırın ürünleri üretimi arasındaki ilişkileri kavrar
2Ekmek temel ve yardımcı katkı maddelerinin özelliklerini, fonksiyonlarını, ürün kalitesi üzerine etkilerini açıklar
3Değişik ekmek üretim yöntemleri arasındaki farklılıkları belirler
4Ekmeğin muhafaza koşulları ile bozulma arasındaki ilişkiyi açıklar
5Ekmeğin besin değeri ve sağlık açısından önemini belirler
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Ekmek yapımında kullanılan temel ve minör ingredientler; Ekmek yapım işlemleri; Ekmek yapım metotları; En çok kullanılan ekmek tipleri; Ekmek hata ve hastalıkları; Son ürünlerin değerlendirilmesi; Sert buğday ürünleri; Yumuşak buğday ürünleri; Kahvaltılık tahılların üretim teknolojisi ve muhafazası.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Ekmek ingredientlerinden un, su, tuz
2Ekmek katkı maddelerinden antimikrobiyal maddeler
3Ekmek ingredientlerden maya
4Ekmek katkı maddelerinden maya gıdası ve enzimatik katkılar
5Ekmek katkı maddelerinden indirgen ve oksidan maddeler
6Ekmek katkı maddelerinden yağlar ve yüzey ve yüzey aktif maddeler
7Ekmek katkı maddelerinden süt ürünleri, tatlandırıcılar, soya unu
8Ara sınav
9Ekmeğin besin değeri ve zenginleştirme
10Hamurun yoğrulması, ana fermantasyon
11Hamurun işlenmesi ve son fermantasyon
12Ekmeğin pişirilmesi, maillard ve karamelizasyon reaksiyonları
13Ekmek hata ve hastalıkları
14Sert ve yumuşak buğday ürünleri: Bulgur, Makarna, Bisküvi, Konfeksiyon Ürünleri vs
15Sert ve yumuşak buğday ürünleri: Bulgur, Makarna, Bisküvi, Konfeksiyon Ürünleri vs
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Tahıl İşleme Teknolojisi, A.Elgün, Z. Ertugay, Atatürk Üniv. Ziraat Fak., Erzurum.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma10330
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4416
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5
ÖÇ134355
ÖÇ254545
ÖÇ343454
ÖÇ433454
ÖÇ534454
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek