Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT209B | Gıda Biyoteknolojisi | Zorunlu | 2 | 3 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda teknolojisinde biyoteknolojinin yeri, önemi ve uygulanabilirliğini anlamak, Biyoteknoloji Biliminin uygulama alanları, Enzimlerin temel yapısı gibi biyoteknoloji alt dallarının temel konularına giriş yapmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Kübra ÇİNAR TOPÇU |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Mikroorganizma-ürün ilişkisini açıklama yeteneğine sahip olur | 2 | Gıda üretiminde mikroorganizmaların etkinliğini tanımlayabilir | 3 | Biyoteknolojik yöntemlerle kalanlar ve atıkların geri dönüşümü için planlar formüle edebilir | 4 | Özel gıda türü için uygun koruyucu kültür seçebilir | 5 | Genetiği değiştirilmiş gıdalar hakkında bilgi sahibi olur |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Mikrobiyal büyüme kinetiği, Mikrobiyal metabolizma ürünleri, Mikrobiyal madde üretimi, Organik asitlerin üretimi, Organik çözücüler üretimi, Etil alkol üretimi, Tek hücre proteini üretimi, Bioconservation, Bakteriyosinler, Probiyotikler, Genetik değiştirilmiş organizmalar, GDO belirleme yöntemleri, Ürünlerin geri kazanımı ve saflaştırılması |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mikrobiyal büyüme kinetiği
| | | 2 | Mikrobiyal metabolizma ürünleri
| | | 3 | Mikrobiyal madde üretimi
| | | 4 | Organik asitlerin üretimi
| | | 5 | Organik çözücüler üretimi
| | | 6 | Etil alkol üretimi
| | | 7 | Tek hücre proteini üretimi
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Biyokonservasyon
| | | 10 | Koruyucu kültür
| | | 11 | Bakteriyosinler
| | | 12 | Probiyotikler
| | | 13 | Genetik değiştirilmiş organizmalar
| | | 14 | GDO belirleme yöntemleri
| | | 15 | Ürünlerin geri kazanımı ve saflaştırılması
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Kaya, M., Kaban, G. (2008). Gıda Biyoteknolojisi ders kitabı. Atatürk Üniversitesi, Gıda Mühendisliği, Erzurum Bölümü.
Aran, N., 2014; Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayın, Yayın No:232. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 5 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | ÖÇ2 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | ÖÇ3 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | ÖÇ4 | 1 | 4 | 1 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 1 | 4 | 1 | 4 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|