BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT207BTahıl Teknolojisi IZorunlu234
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Öğrenciye tahılların yapısı, depolanması, buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon, un değirmenciliği, buğdayın tavlanması ve öğütülmesi, tahıl ve ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizlerin yapılması ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi konularındaki bilgi ve becerilerini temel düzeyde kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Volkan GÜL
Öğrenme Çıktıları
1Tahılların fiziksel yapısını ve kimyasal bileşimlerini açıklayabilir.
2Tahılların depolanması ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
3Buğdayı temizlenmesi, tavlanması ve öğütülmesi işlemlerini öğrenir.
4Un değirmenciliği ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
5Tahıl ve ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizleri yapar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Tahılların gıda teknolojisindeki önemi; Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri; Tahılların depolanması ve depolama kontrolü; Depolama tedbirleri; Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon; Buğday temizleme; Buğday tavlama; Öğütme; Öğütmenin kontrolü; Un pasajlarının kalitesi ve paçal; Un değirmenciliği ile ilgili tanımlar; Un değirmenciliğinde son gelişmeler ve Unların depolanmasını kapsar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tahılların gıda teknolojisindeki önemi
2Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri
3Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri
4Tahılların depolanması
5Tahıllarda depolama kontrolü
6Depolama tedbirleri
7Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon
8Ara sınav
9Buğday temizleme
10Buğday tavlama
11Öğütme ve Öğütmenin kontrolü
12Öğütme ve Öğütmenin kontrolü
13Un pasajlarının kalitesi ve paçal
14Un değirmenciliği ile ilgili tanımlar
15Un değirmenciliğinde son gelişmeler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Tahıl İşleme Teknolojisi, Adem Elgün ve Zeki Ertugay
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4416
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)112
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5
ÖÇ113123
ÖÇ211112
ÖÇ313212
ÖÇ413112
ÖÇ513423
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek