Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT201B | Et ve Ürünleri Teknolojisi I | Zorunlu | 2 | 3 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Etin elde edilmesi, yapısı, özellikleri ve işlenmesine yönelik bilgileri geniş bir bakış açısı ile kazandırmak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Kübra ÇİNAR TOPÇU |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Etin bileşimini ve beslenme açısından önemini kavrar | 2 | Kasın ete dönüşümünü tanımlar, Etin kalitesine etki eden faktörleri açıklar | 3 | Et muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini sıralar, | 4 | Et endüstrisinde hijyen uygulamalarını değişik açılardan değerlendirir | 5 | Zoonoz etkeni mikroorganizmaları bilir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Etin fiziksel, kimyasal, duyusal, mikrobiyolojik ve biyokimyal özellikleri ile muhafaza yöntemlerine yönelik konuları içerir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Etin kompozisyonu | | | 2 | Etin kompozisyonu | | | 3 | Et ve insan beslenmesi | | | 4 | Et ve insan beslenmesi | | | 5 | Sakatatlar | | | 6 | Kasaplık hayvanlar | | | 7 | Kasın yapısı ve fonksiyonu | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Kasın ete dönüşümü | | | 10 | Et proteinleri | | | 11 | Et proteinleri | | | 12 | Et yağları | | | 13 | Et karbonhidratları | | | 14 | Et mikrobiyolojisi | | | 15 | Et muhafaza yöntemleri | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Kaya, M., (2012). Et Bilimi ve Teknolojisi, Ders Notları. Atatürk Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Erzurum. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 5 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 3 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 1 | 3 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 1 | 3 | 4 | 3 | 5 | ÖÇ4 | 1 | 3 | 4 | 3 | 5 | ÖÇ5 | 1 | 3 | 3 | 3 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|