BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT109BGenel MikrobiyolojiZorunlu114
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulmasını sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ECEM BAYRAM, Öğr. Gör. Mustafa Onur YÜZER
Öğrenme Çıktıları
1Genel mikrobiyolojinin konusu ve bölümlerini bilir
2Mikrobiyolojinin tarihçesini bilir, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesini yapar
3Mikroorganizmalar hakkında yorum yapar ve Mikroorganizma genetiğini bilir
4Mikroorganizmalarda üremeye tesir eden iç ve dış çevre faktörlerini bilir
5Mikroorganizmaların fiziksel ve kimyasal yöntemlerle kontrol altına alınmaları hakkında yorum yapar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma, Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, Mikrobiyal metabolizma, Mikrobiyal üreme, Mikroorganizmaların kontrolü, Bağışıklık, genetik yapı ve mutasyon
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikrobiyolojinin konusu ve bölümleri, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ve İsimlendirilmesi, Mikrobiyolojinin tarihçesi
2Mikroorganizma Grupları (Bakteriler)
3Mikroorganizma Grupları (Mayalar)
4Mikroorganizma Grupları (Küfler)
5Virüsler
6Bakteriyofajlar
7Beslenmede Mikroorganizmalar
8Ara sınav
9Üremeye Tesir Eden Çevre Faktörleri: İç Faktörler
10Üremeye Tesir Eden Çevre Faktörleri: Dış Faktörler
11Beslenme Durumuna Göre Mikroorganizmaların Gruplandırılması
12Besiyerleri, Anaerob Kültür Metotları
13Virüslerin üretilmesi, Mikroorganizma Genetiği
14Fiziksel yöntemlerle Mikroorganizmaların Kontrol Altına Alınması
15Kimyasal yöntemlerle Mikroorganizmaların Kontrol Altına Alınması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Sert, S., 2002; Genel Mikrobiyoloji, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Yayınları. Sert, S., 2002; Genel Mikrobiyoloji Uygulama Kitabı, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Yayınları.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4416
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6530
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)133
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5
ÖÇ113143
ÖÇ213143
ÖÇ313143
ÖÇ414443
ÖÇ514443
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek