Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT109B | Genel Mikrobiyoloji | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulmasını sağlamaktır.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ECEM BAYRAM, Öğr. Gör. Mustafa Onur YÜZER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Genel mikrobiyolojinin konusu ve bölümlerini bilir | 2 | Mikrobiyolojinin tarihçesini bilir, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesini yapar | 3 | Mikroorganizmalar hakkında yorum yapar ve Mikroorganizma genetiğini bilir | 4 | Mikroorganizmalarda üremeye tesir eden iç ve dış çevre faktörlerini bilir | 5 | Mikroorganizmaların fiziksel ve kimyasal yöntemlerle kontrol altına alınmaları hakkında yorum yapar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma, Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, Mikrobiyal metabolizma, Mikrobiyal üreme, Mikroorganizmaların kontrolü, Bağışıklık, genetik yapı ve mutasyon
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mikrobiyolojinin konusu ve bölümleri, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ve İsimlendirilmesi, Mikrobiyolojinin tarihçesi
| | | 2 | Mikroorganizma Grupları (Bakteriler)
| | | 3 | Mikroorganizma Grupları (Mayalar)
| | | 4 | Mikroorganizma Grupları (Küfler)
| | | 5 | Virüsler
| | | 6 | Bakteriyofajlar
| | | 7 | Beslenmede Mikroorganizmalar
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Üremeye Tesir Eden Çevre Faktörleri: İç Faktörler
| | | 10 | Üremeye Tesir Eden Çevre Faktörleri: Dış Faktörler
| | | 11 | Beslenme Durumuna Göre Mikroorganizmaların Gruplandırılması
| | | 12 | Besiyerleri, Anaerob Kültür Metotları
| | | 13 | Virüslerin üretilmesi, Mikroorganizma Genetiği
| | | 14 | Fiziksel yöntemlerle Mikroorganizmaların Kontrol Altına Alınması
| | | 15 | Kimyasal yöntemlerle Mikroorganizmaların Kontrol Altına Alınması
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Sert, S., 2002; Genel Mikrobiyoloji, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Yayınları.
Sert, S., 2002; Genel Mikrobiyoloji Uygulama Kitabı, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Yayınları.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 5 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | ÖÇ2 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | ÖÇ3 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | ÖÇ4 | 1 | 4 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 1 | 4 | 4 | 4 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|