Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT110B | Gıdalarda Temel İşlemler II | Zorunlu | 1 | 2 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıdaların kurutulması, kurutucu sistemler ve kurutma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 2 | Gıdaların dondurulması ve soğutulması, dondurucular, soğutucu sistemler ve dondurma, soğutma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 3 | Termizasyon, pastörizasyon ve sterilizasyon ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 4 | Asit ve alkol fermantasyonu ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 5 | Gıdaların depolanması ve depolama ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Kurutma, evaporasyon, dondurma, soğutma, kristalizasyon, ekstrüzyon, haşlama, pişirme, termizasyon, pastörizasyon, sterilizasyon, asit ve alkol fermantasyonu ve depolama konularını içermektedir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Kurutma işleminin esası ve kurutma sistemleri
| | | 2 | Evaporasyon işleminin esası ve evaporasyon sistemleri
| | | 3 | Dondurma işleminin esası ve dondurma sistemleri
| | | 4 | Soğutma ve kristalizasyon işlemlerinin esasları, soğutucular
| | | 5 | Ekstrüzyon ve haşlama işlemlerinin esasları
| | | 6 | Pişirme ve termizasyon işlemlerinin esasları
| | | 7 | Pastörizasyon işleminin esası ve pastörizasyon sistemleri
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Sterilizasyon işleminin esası ve sterilizasyon sistemleri
| | | 10 | Asit fermantasyonu ve uygulama alanları
| | | 11 | Alkol fermantasyonu ve uygulama alanları
| | | 12 | Depolama şartları, teknikleri ve depo kontrolü
| | | 13 | Soğuk depolama ve uygulama alanları
| | | 14 | Dondurarak depolama ve uygulama alanları
| | | 15 | Işınlama
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. AÜ, Müh. Fak. Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 5 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 1 | 5 | 1 | 5 | 4 | ÖÇ5 | 1 | 5 | 2 | 5 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|