BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT110BGıdalarda Temel İşlemler IIZorunlu124
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR
Öğrenme Çıktıları
1Gıdaların kurutulması, kurutucu sistemler ve kurutma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
2Gıdaların dondurulması ve soğutulması, dondurucular, soğutucu sistemler ve dondurma, soğutma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
3Termizasyon, pastörizasyon ve sterilizasyon ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
4Asit ve alkol fermantasyonu ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
5Gıdaların depolanması ve depolama ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Kurutma, evaporasyon, dondurma, soğutma, kristalizasyon, ekstrüzyon, haşlama, pişirme, termizasyon, pastörizasyon, sterilizasyon, asit ve alkol fermantasyonu ve depolama konularını içermektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kurutma işleminin esası ve kurutma sistemleri
2Evaporasyon işleminin esası ve evaporasyon sistemleri
3Dondurma işleminin esası ve dondurma sistemleri
4Soğutma ve kristalizasyon işlemlerinin esasları, soğutucular
5Ekstrüzyon ve haşlama işlemlerinin esasları
6Pişirme ve termizasyon işlemlerinin esasları
7Pastörizasyon işleminin esası ve pastörizasyon sistemleri
8Ara sınav
9Sterilizasyon işleminin esası ve sterilizasyon sistemleri
10Asit fermantasyonu ve uygulama alanları
11Alkol fermantasyonu ve uygulama alanları
12Depolama şartları, teknikleri ve depo kontrolü
13Soğuk depolama ve uygulama alanları
14Dondurarak depolama ve uygulama alanları
15Işınlama
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. AÜ, Müh. Fak. Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4416
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6530
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)133
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5
ÖÇ155555
ÖÇ255455
ÖÇ355455
ÖÇ415154
ÖÇ515255
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek