Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT107B | Gıdalarda Temel İşlemler I | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Hammaddenin temizlenmesi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 2 | Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 3 | Damıtma ve Ekstraksiyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 4 | Homojenizasyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 5 | Emülsiyonlarla ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Kuru ve yaş temizleme, süzme, çöktürme, santrifüj, eleme, damıtma, ekstraksiyon, öğütme, parçalama, homojenizasyon, karıştırma, emülsiyon konularını içermektedir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş, Gıda güvenliği
| | | 2 | Hammaddedeki yabancı unsurlar, temizleme işleminin faydaları
| | | 3 | Temizleme metotları, yaş ve kuru temizleme, gıdaların sınıflandırılması
| | | 4 | Süzme işlemi, süzme metotları ve Çöktürme işlemi
| | | 5 | Santrifüj işlemi ve santrifüj işleminin esasları
| | | 6 | Eleme işlemi ve eleme işleminin esasları
| | | 7 | Damıtma işlemi ve damıtma metotları
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Ekstraksiyon işlemi ve ekstraksiyon metotları
| | | 10 | Öğütme sistemleri ve elekler
| | | 11 | Parçalama işlemi ve parçalama işleminin esasları
| | | 12 | Homojenizasyon işlemi ve homojenizasyon işleminin esasları
| | | 13 | Karıştırıcılar ve karıştırma tanklarının özellikleri
| | | 14 | Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler
| | | 15 | Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. AÜ, Müh. Fak. Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 5 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 2 | 1 | 5 | 4 | ÖÇ2 | 3 | 2 | 1 | 5 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 2 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 1 | 5 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|