BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT107BGıdalarda Temel İşlemler IZorunlu114
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR
Öğrenme Çıktıları
1Hammaddenin temizlenmesi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
2Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
3Damıtma ve Ekstraksiyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
4Homojenizasyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
5Emülsiyonlarla ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Kuru ve yaş temizleme, süzme, çöktürme, santrifüj, eleme, damıtma, ekstraksiyon, öğütme, parçalama, homojenizasyon, karıştırma, emülsiyon konularını içermektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş, Gıda güvenliği
2Hammaddedeki yabancı unsurlar, temizleme işleminin faydaları
3Temizleme metotları, yaş ve kuru temizleme, gıdaların sınıflandırılması
4Süzme işlemi, süzme metotları ve Çöktürme işlemi
5Santrifüj işlemi ve santrifüj işleminin esasları
6Eleme işlemi ve eleme işleminin esasları
7Damıtma işlemi ve damıtma metotları
8Ara sınav
9Ekstraksiyon işlemi ve ekstraksiyon metotları
10Öğütme sistemleri ve elekler
11Parçalama işlemi ve parçalama işleminin esasları
12Homojenizasyon işlemi ve homojenizasyon işleminin esasları
13Karıştırıcılar ve karıştırma tanklarının özellikleri
14Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler
15Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. AÜ, Müh. Fak. Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4416
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6530
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)133
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5
ÖÇ122154
ÖÇ232154
ÖÇ344555
ÖÇ444255
ÖÇ544155
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek