Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT108B | Gıda Mikrobiyoloji | Zorunlu | 1 | 2 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda koruma yöntemleri ve gıda kaynaklı hastalıklar ile ilgili bilgiler vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Kübra ÇİNAR TOPÇU |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda mikrobiyolojinin konusu ve bölümlerini bilir | 2 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesini yapar | 3 | Mikroorganizmalar hakkında yorum yapar | 4 | Mikroorganizmalarda üremeye tesir eden iç ve dış çevre faktörlerini bilir | 5 | M.o’ların fiziksel ve kimyasal yöntemlerle kontrol altına alınmaları hakkında yorum yapar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda mikrobiyolojisinin konusu ve tarihçesi, bakteriler ve önemli özellikleri, gıda mikrobiyolojisi açısından önemli küf mantarları, mayalar ve özellikleri, gıda maddelerine bulaşan mikroorganizma kaynakları, gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeye etki eden faktörler: iç faktörler ve dış faktörler. Gıdalarda kontaminasyon kaynakları, gıda zehirlenmelerinden korunma yolları. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda Mikrobiyolojisinin Konusu ve Tarihçesi
| | | 2 | Gıdaların Bozulması
| | | 3 | Mikroorganizma bulaşma kaynakları, Mikroorganizma gelişimini etkileyen faktörler
| | | 4 | Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Bakteriler 1
| | | 5 | Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Bakteriler 2
| | | 6 | Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Mayalar
| | | 7 | Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Küfler
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Et ve et ürünlerinde ve Kanatlı etlerinde görülen mikrobiyal bozulmalar
| | | 10 | Deniz ürünlerinde görülen mikrobiyal bozulmalar
| | | 11 | Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyal bozulmalar
| | | 12 | Yumurtada görülen mikrobiyal bozulmalar, Taze meyve ve sebzelerde mikrobiyal bozulmalar
| | | 13 | Konserve gıdalarda mikrobiyal bozulmalar, Tahıl ürünlerinde mikrobiyal bozulmalar
| | | 14 | Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar
| | | 15 | Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Erkmen, O. 2013. Gıda Mikrobiyolojisi. Sidas Medya, İzmir. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | ÖÇ2 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | ÖÇ3 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | ÖÇ4 | 1 | 4 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 1 | 4 | 4 | 4 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|