Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT207B2 | Tahıl Teknolojisi | Zorunlu | 2 | 3 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrenciye tahılların yapısı, depolanması, buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon, un değirmenciliği, buğdayın tavlanması ve öğütülmesi, tahıl ve ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizlerin yapılması ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi konularındaki bilgi ve becerilerini temel düzeyde kazandırmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Volkan GÜL |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Tahılların fiziksel yapısını ve kimyasal bileşimlerini açıklayabilir. | 2 | Tahılların depolanması ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. | 3 | Buğdayı temizlenmesi, tavlanması ve öğütülmesi işlemlerini öğrenir. | 4 | Un değirmenciliği ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. | 5 | Tahıl ve ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizleri yapar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tahılların gıda teknolojisindeki önemi; Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri; Tahılların depolanması ve depolama kontrolü; Depolama tedbirleri; Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon; Buğday temizleme; Buğday tavlama; Öğütme; Öğütmenin kontrolü; Un pasajlarının kalitesi ve paçal; Un değirmenciliği ile ilgili tanımlar; Un değirmenciliğinde son gelişmeler ve Unların depolanmasını kapsar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tahılların gıda teknolojisindeki önemi
| | | 2 | Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri
| | | 3 | Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri
| | | 4 | Tahılların depolanması
| | | 5 | Tahıllarda depolama kontrolü
| | | 6 | Depolama tedbirleri
| | | 7 | Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Buğday temizleme
| | | 10 | Buğday tavlama
| | | 11 | Öğütme ve Öğütmenin kontrolü
| | | 12 | Öğütme ve Öğütmenin kontrolü
| | | 13 | Un pasajlarının kalitesi ve paçal
| | | 14 | Un değirmenciliği ile ilgili tanımlar
| | | 15 | Un değirmenciliğinde son gelişmeler
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Tahıl İşleme Teknolojisi, Adem Elgün ve Zeki Ertugay |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 3 | 1 | 2 | 3 | ÖÇ2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ3 | 1 | 3 | 2 | 1 | 2 | ÖÇ4 | 1 | 3 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ5 | 1 | 3 | 4 | 2 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|