BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT112B2Gıda MikrobiyolojiZorunlu123
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda koruma yöntemleri ve gıda kaynaklı hastalıklar ile ilgili bilgiler vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğr.Üyesi Kübra ÇİNAR TOPÇU
Öğrenme Çıktıları
1Gıda mikrobiyolojinin konusu ve bölümlerini bilir
2Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesini yapar
3Mikroorganizmalar hakkında yorum yapar
4Mikroorganizmalarda üremeye tesir eden iç ve dış çevre faktörlerini bilir
5M.o’ların fiziksel ve kimyasal yöntemlerle kontrol altına alınmaları hakkında yorum yapar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda mikrobiyolojisinin konusu ve tarihçesi, bakteriler ve önemli özellikleri, gıda mikrobiyolojisi açısından önemli küf mantarları, mayalar ve özellikleri, gıda maddelerine bulaşan mikroorganizma kaynakları, gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeye etki eden faktörler: iç faktörler ve dış faktörler. Gıdalarda kontaminasyon kaynakları, gıda zehirlenmelerinden korunma yolları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Mikrobiyolojisinin Konusu ve Tarihçesi
2Gıdaların Bozulması
3Mikroorganizma bulaşma kaynakları, Mikroorganizma gelişimini etkileyen faktörler
4Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Bakteriler 1
5Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Bakteriler 2
6Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Mayalar
7Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Küfler
8Ara sınav
9Et ve et ürünlerinde ve Kanatlı etlerinde görülen mikrobiyal bozulmalar
10Deniz ürünlerinde görülen mikrobiyal bozulmalar
11Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyal bozulmalar
12Yumurtada görülen mikrobiyal bozulmalar, Taze meyve ve sebzelerde mikrobiyal bozulmalar
13Konserve gıdalarda mikrobiyal bozulmalar, Tahıl ürünlerinde mikrobiyal bozulmalar
14Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar
15Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Erkmen, O. 2013. Gıda Mikrobiyolojisi. Sidas Medya, İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma10330
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4416
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5
ÖÇ113143
ÖÇ213143
ÖÇ313143
ÖÇ414443
ÖÇ514443
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek