Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT117B2 | Beslenme ve Diyetetik | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Beslenmede yer alan enerji ve makrobesin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki öneminin kavranması ve farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji ve besin öğeleri gereksinmeleri ile bunları sağlayacak besin çeşit ve miktarlarını bilerek diyet örüntüsünün oluşturulması amaçlanmıştır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Onur YÜZER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Beslenmenin önemi, başlıca gıda ögeleri, dengeli beslenme konusunda bilgi sahibi olur | 2 | Besinlerin içerdiği besin öğelerinin cins ve miktarını belirleyerek değerlendirir | 3 | Hamile, emzikli ve çocukların beslenmesinde dikkat edilecek temel hususları öğrenir | 4 | Sporcu ve yaşlıların beslenmesinde temel özellikler ile şişmanlık ve zayıflıkta beslenmenin esaslarını öğrenir | 5 | Besinlerin yapısına uygun hazırlama ve pişirme yöntemlerini uygular |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Beslenme, besin, besin öğesi gibi kavramların öğretilmesinin yanı sıra; karbonhidrat, protein, lipit, vitamin, minerallerin gibi besin öğelerinin yapısı, özellikleri, sınıflandırılmaları, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, eksik veya aşırı alımlarının vücutta oluşturduğu sağlık problemlerini içerir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sağlıklı Beslenme
| | | 2 | Karbonhidratlar
| | | 3 | Yağlar
| | | 4 | Proteinler
| | | 5 | Vitaminler
| | | 6 | Mineral maddeler
| | | 7 | Su | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Hamile ve emziklilerin beslenmesi
| | | 10 | Çocukların beslenmesi
| | | 11 | Ergen, sporcu ve yaşlıların beslenmesi
| | | 12 | Şişmanlık ve zayıflıkta beslenme
| | | 13 | Şeker hastalığında beslenme
| | | 14 | Kalp ve damar hastalıklarında beslenme
| | | 15 | Kanserde beslenme
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|