Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT115B2 | Gıda Kimyası I | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda kimyasının içeriği ve önemini açıklama; ilgili bilim alanları; Gıda katkı maddelerinin ve dikkatli olunması gereken konularda ve kullanımda sınıflandırılması; Önemli gıda bileşenleri grupları (Karbonhidratlar, Lipidler ve lipoidlerin, Amino asitler ve proteinler, Su, Mineraller, Vitaminler, Enzimler, Alkoller, Alkaloitler, organik asitler), bütün bu konuların gıda sanayinde açıklamaları ve kullanımlarını öğretmek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Onur YÜZER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda kimyasının konusu ve bölümlerini bilir | 2 | Gıda bileşenlerinin sınıflandırılması ve önemlerini bilir, bu bileşenler hakkında yorum yapar | 3 | Tabii besin kimyasal yapısı, besin bileşenlerinin çeşitli reaksiyonlar ve görünümü hakkında yorum yapabilir | 4 | Gıda işleme ve koruma noktasında besin bileşenlerinin önemini bilir ve yorum yapar | 5 | Araştırmalar sonunda sözlü ve yazılı sunum yapabilir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda kimyası içeriğini ve önemini açıklamak, Gıda katkı maddeleri tanımlamak, Gıda bileşenleri tanımlamak, gıda kimyası ile ilgili temel bilgi ve referanslar tanımlamak, Gıda işleme sürecinde bu bileşenlerin kaybı ve gıdanın depolamasını tanımlamak, İlgili reaksiyonlar tanımlamak, besin değeri, kalori değeri ve beslenmenin önemini tanımlamak, Gıdalardaki toksik bileşikler öğrenmek. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda kimyası ve önemi; ilgili bilim alanları ve gıda bileşenlerini açıklama. | | | 2 | Su | | | 3 | Karbonhidratlar | | | 4 | Karbonhidratlar | | | 5 | Lipidler | | | 6 | Lipidler | | | 7 | Proteinler | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Proteinler | | | 10 | Mineral Maddeler | | | 11 | Vitaminler | | | 12 | Enzimler | | | 13 | Alkoller | | | 14 | Alkoloidler | | | 15 | Doğal renk maddeleri, doğal olarak gıdalarda bulunan lezzet maddeleri ve toksik maddeler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Demirci, M., 2014; Gıda Kimyası, Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Tekirdağ. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ5 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|