BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT115B2Gıda Kimyası I Zorunlu114
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Gıda kimyasının içeriği ve önemini açıklama; ilgili bilim alanları; Gıda katkı maddelerinin ve dikkatli olunması gereken konularda ve kullanımda sınıflandırılması; Önemli gıda bileşenleri grupları (Karbonhidratlar, Lipidler ve lipoidlerin, Amino asitler ve proteinler, Su, Mineraller, Vitaminler, Enzimler, Alkoller, Alkaloitler, organik asitler), bütün bu konuların gıda sanayinde açıklamaları ve kullanımlarını öğretmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Onur YÜZER
Öğrenme Çıktıları
1Gıda kimyasının konusu ve bölümlerini bilir
2Gıda bileşenlerinin sınıflandırılması ve önemlerini bilir, bu bileşenler hakkında yorum yapar
3Tabii besin kimyasal yapısı, besin bileşenlerinin çeşitli reaksiyonlar ve görünümü hakkında yorum yapabilir
4Gıda işleme ve koruma noktasında besin bileşenlerinin önemini bilir ve yorum yapar
5Araştırmalar sonunda sözlü ve yazılı sunum yapabilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda kimyası içeriğini ve önemini açıklamak, Gıda katkı maddeleri tanımlamak, Gıda bileşenleri tanımlamak, gıda kimyası ile ilgili temel bilgi ve referanslar tanımlamak, Gıda işleme sürecinde bu bileşenlerin kaybı ve gıdanın depolamasını tanımlamak, İlgili reaksiyonlar tanımlamak, besin değeri, kalori değeri ve beslenmenin önemini tanımlamak, Gıdalardaki toksik bileşikler öğrenmek.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda kimyası ve önemi; ilgili bilim alanları ve gıda bileşenlerini açıklama.
2Su
3Karbonhidratlar
4Karbonhidratlar
5Lipidler
6Lipidler
7Proteinler
8Ara sınav
9Proteinler
10Mineral Maddeler
11Vitaminler
12Enzimler
13Alkoller
14Alkoloidler
15Doğal renk maddeleri, doğal olarak gıdalarda bulunan lezzet maddeleri ve toksik maddeler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Demirci, M., 2014; Gıda Kimyası, Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Tekirdağ.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4416
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)112
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5
ÖÇ134433
ÖÇ233433
ÖÇ333433
ÖÇ444433
ÖÇ522233
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek