|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | YB205B | Beslenme İlkeleri | Zorunlu | 2 | 3 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans | Dersin Amacı | Temel beslenme ilkelerini ve yaşlı bireyin sağlık/hastalık durumunda beslenme gereksinimlerini belirleyip beslenme uygulama becerilerini kazandırmaktır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Beslenme, besin öğeleri, yeterli ve dengeli beslenme tanım ve ilkelerini kavrayabilmelidir. | 2 | Yaşlılık döneminde beslenme gereksinimlerini saptayabilmeli ve yaşlı bakım sürecinde değerlendirebilmelidir. | 3 | Kanser ve kronik hastalıklarda beslenme gereksinimlerini saptayabilmeli ve yaşlı bakım sürecinde değerlendirebilmelidir. | 4 | Yaşlı bireylerde ilaç ve besin etkileşimini değerlendirererk yaşlı bakım sürecinde değerlendirebilmelidir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Bu ders öğrenciye temel beslenme ilkelerini ve yaşlı bireyin sağlık/hastalık durumunda beslenme gereksinimlerini, ayrıca besin-ilaç etkileşimleri ile diyetin düzenlenmesi konularını kapsamaktadır. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Genel beslenme tanımı ve önemi | | | 2 | Besin Öğeleri, Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar | | | 3 | Vitaminler Su ve Mineraller | | | 4 | Yeterli ve dengeli beslenme | | | 5 | Yaşlılık ve beslenme (Yaşlı beslenmesinde koku-tat ve dokunma duyularının önemi) | | | 6 | Yaşlıda beslenme ve kanser ilişkisi | | | 7 | Yaşlıda diabet ve beslenme | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Yaşlıda hipertansiyon ve beslenme | | | 10 | Yaşlıda kalp ve böbrek hastalıkları ve beslenme | | | 11 | Yaşlılığa bağlı kas kaybında ve kaşekside beslenme | | | 12 | Yaşlılıkta mide-bağırsak hastalıklarında beslenme | | | 13 | Besin ilaç etkileşimi, ilaç alan hastaların beslenmesi | | | 14 | Gıdaları satın alma, hazırlama ve pişirme yöntemleri | | | 15 | Gıdalarla bulaşan hastalıklar ve hijyen | | | 16 | FİNAL | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1.Chemoff, R., 2006, Geriatric Nutrition: The Health Professional’s Handbook, 3 Edition, Jones and Bartlett Publish, ISBN 0-7637-3181-1, the USA, 575p.
2.Morley, J.E., Thomas, D.R., 2007, Geriatic Nutrion, Taylor & Francis Group LLC, CRC Press, ISBN 0-8493-3815-8, the USA, 584p.
3.Baysal, B., Genel Beslenme, ISBN 9789757527077, Ankara,279p.
4. Applegate, L., (2011), Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri, İstanbul Tıp Kitabevi, İSTANBUL
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 10 | 2 | 20 | Soru-Yanıt | 10 | 2 | 20 | Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|